Liefde en Conflict: Navigeren door de Rollen van Dader en Slachtoffer in de Relatie

In de wirwar van menselijke relaties is de dynamiek tussen partners soms net zo gecompliceerd als een goed geschreven roman. Elk woord, elke actie en reactie weeft een complex web van emoties en intenties. Binnen deze dans van connectie en conflict ontstaan rollen die we instinctief aannemen of onbewust op ons nemen – die van dader en slachtoffer. Maar wat betekenen deze rollen echt? En belangrijker nog, hoe kunnen we ze herkennen, begrijpen, en navigeren om onze relaties te versterken en te verdiepen?

Is relatietherapie nodig? Of komen we samen uit deze patronen van dader en slachtoffer?

‘Partners pogen vaak meerdere jaren uit patronen van dader en slachtoffer te komen. Relatietherapie kan enorm helpen om de relatie en de uitdagingen die spelen vanuit een ander perspectief te bekijken en met de hernieuwde inzichten patronen te doorbreken’ aldus relatietherapeut Marieke proper

Overspel een onderdeel van ontstane patronen Dader en slachtoffer?

Uitgekomen overspel is vaak een reden van ontstane patronen als dader en slachtoffer in relaties. Niet altijd. Er kunnen zeker ook andere zaken in de relatie spelen. Een verminderd zelfvertrouwen speelt vaak een rol. Of gevoelens voor iemand anders. Al is er nog geen sprake van overspel, dan kan dit al zorgen voor dader en slachtoffer patronen in de relatie. Daarnaast kunnen er omstandigheden zijn geweest, waardoor iemand zich slachtoffer voelt. Bijvoorbeeld vanwege de leefstijl van zijn of haar partner. Denk aan iemand met een alcohol of pornoverslaving. of bij huiselijk of psychisch geweld. Dan zijn er nog narcistische partners, waarbij er sprake kan zijn van een patroon van dader en slachtoffer in de relatie. In veel gevallen biedt relatietherapie een positieve uitkomst bij deze voorbeelden.

De Rollen Onderscheiden

De Rollen van Dader en Slachtoffer in Relaties zullen we bijgaand uiteenzetten. Zodat je de rollen kunt onderscheiden en je krijg richtlijnen. Soms is er Relatietherapie nodig om patronen te doorbreken. Zodat er een gezonde relatie kan ontstaan. Relatietherapeut Marieke Proper begeleid al jaren koppels na uitkomst van overspel om dader en slachtoffer patronen te onderscheiden en doorbreken.

 • Het Slachtoffer:
  Vaak gezien als de ‘benadeelde’ partij, draagt het slachtoffer de last van pijn, veroorzaakt door acties of woorden van de ander. Deze rol wordt gekenmerkt door gevoelens van machteloosheid, verdriet, en soms zelfs woede. Maar het is essentieel te begrijpen dat deze rol niet altijd statisch of eendimensionaal is.
 • De Dader:
  Deze rol wordt vaak toegeschreven aan degene die, bedoeld of onbedoeld, schade of pijn veroorzaakt. Het is gemakkelijk om de dader als ‘de slechterik’ te zien, maar deze simplificatie doet geen recht aan de complexiteit van menselijke emoties en interacties. Vaak zijn de acties van de dader ingegeven door onvervulde behoeften, onuitgesproken emoties, of zelfs eigen onverwerkte trauma’s.

Het Grijze Gebied

Een van de grootste uitdagingen bij het navigeren door deze rollen is het erkennen van het ‘grijze gebied’. In veel gevallen kunnen partners onbewust tussen deze rollen wisselen, afhankelijk van de context en dynamiek van het moment. Deze fluïditeit maakt het essentieel voor beide partners om zelfreflectie te beoefenen en open te staan voor de complexiteit van hun interacties. Als je stopt met slachtoffer te zijn, dan veranderd de rol van je partner automatisch. En andersom. Er is dus hoop voor de relatie.

Richtlijnen voor Navigatie

 1. Communicatie is de Sleutel:* Open, eerlijke communicatie kan veel misverstanden en onuitgesproken gevoelens aan het licht brengen die anders tot conflicten kunnen leiden.
 2. Zelfreflectie:* Neem regelmatig de tijd om je eigen gevoelens, gedragingen, en de rollen die je aanneemt binnen je relatie te overdenken. Dit vergroot het zelfbewustzijn en helpt bij het herkennen van patronen.
 3. Empathie Ontwikkelen:* Probeer je in te leven in de gevoelens en ervaringen van je partner. Dit kan helpen bij het begrijpen van hun reacties en het verminderen van conflict.
 4. Zoek Professionele Hulp:* Soms zijn de patronen en dynamieken te ingewikkeld om alleen door te werken. Een therapeut of counselor kan helpen bij het navigeren door deze complexe emoties en interacties. Relatietherapie helpt wel degelijk.
Boek een intake in de praktijk in ‘t Gooi of online

Conclusie: Naar een Diepere Connectie

Het navigeren door de rollen van dader en slachtoffer in relaties is geen eenvoudige taak. Het vereist moed, zelfinzicht, en de bereidheid om kwetsbaar te zijn. Maar het is juist deze reis die kan leiden tot een diepere, meer vervullende verbinding tussen partners. Door deze complexe dynamieken te erkennen en aan te pakken, openen we de deur naar een relatie gebouwd op wederzijds respect, begrip, en liefde.

Laten we deze reis samen voortzetten, met open harten en een bereidheid om te leren, te groeien, en bovenal, elkaar te ondersteunen in zowel de uitdagende als de vreugdevolle tijden.

Veel gestelde Vragen:

 • Kunnen de rollen van dader en slachtoffer permanent zijn?
  Nee, deze rollen zijn vaak vloeibaar en kunnen veranderen afhankelijk van situaties en interacties binnen de relatie.
 • Betekent empathie tonen dat je het gedrag van de dader goedkeurt?
  Nee, empathie tonen betekent dat je probeert te begrijpen waarom iets gebeurd is, niet dat je het gedrag goedkeurt of accepteert.
 • Hoe kan ik communiceren zonder in de rol van het slachtoffer te vallen?
 • Focus op ‘ik’-boodschappen om te uiten hoe je je voelt zonder de ander de schuld te geven, en sta open voor het perspectief van je partner.

Deze reis door de complexiteit van relaties is niet altijd gemakkelijk, maar het is wel de moeite waard. Door samen te werken en elkaar te ondersteunen, kunnen we bouwen aan sterkere, gezondere relaties die bestand zijn tegen de uitdagingen van het leven.

Welke ervaring kan ik relatie therapeut, Marieke Proper, met jou delen?

Relatietherapeut Marieke Proper

Relatietherapeut Marieke Proper

‘Als professional ben ik gespecialiseerd in relatieproblemen o.a. na overspel, een relatiecrisis of burn-out. Door mijn ervaring kan ik veel delen over de complexe mix van problemen die ontstaan door overspel en hoe je aan relatieproblemen kunt werken. Als je wilt samenblijven met een partner waarmee jij nu geen gelijkwaardigheid ervaart vanwege dader en slachtoffer patronen is het belangrijk deze te doorbreken. Het trauma dat ontstaan is door overspel of emotionele verwaarlozing zit soms zo diep dat het raadzaam is koppel relatietherapie te hebben om zaken te verwerken die gelijkwaardigheid, verbinding en relatiegeluk in de weg staan.

Naast therapeut en coach ben ik auteur van de bestsellers In De Ban Van De Tweelingziel deel 1&2 (deel 3 komt uit in de zomer van 2024) en andere boeken over relaties. Natuurlijk is het mogelijk om een online sessie te boeken met mij. Heb je direct dringende spoedeisende hulp nodig? Whatsapp me dan en ik leg je uit hoe nu verder!

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

Gerelateerd artikel

Pin It on Pinterest

Share This