Wij overwegen een open relatie, waar moeten we rekening mee houden. 3 tips!

open relatie

Inhoud

Wij overwegen een open relatie – Waar moeten we rekening mee houden? 3 waardevolle tips!

Steeds meer stellen overwegen een open relatie om verschillende redenen. Soms spelen uiteenlopende seksuele behoeften een rol, andere keren is er sprake van een verliefdheid op een ander, een eerdere affaire of zelfs een scheiding waarna men niet langer monogaam wil leven. Maar voordat je deze stap zet, is het cruciaal om stil te staan bij de impact ervan op je relatie en emotioneel welzijn.

Als relatietherapeut begeleid ik regelmatig koppels die een open relatie overwegen. Dit proces brengt veel vragen en uitdagingen met zich mee. Daarom deel ik drie essentiële tips om je hierbij te helpen.

Wie ben ik?

Ik ben Marieke Proper, relatietherapeut gespecialiseerd in overspel, burn-out en relatiecrisis. Daarnaast ben ik auteur van de bestseller-reeks In De Ban Van De Tweelingziel. Jaarlijks begeleid ik honderden mensen met online video prorgamma’s verder na overspel, in mijn praktijk ontvang ik High Performers voor persoonlijke begeleiding.

Naast relatietherapie biedt ik ook ondersteuning aan voor individuen bij scheidingen of herstel na trauma door overspel. Veel stellen kloppen bij mij aan omdat ze een open relatie overwegen en niet goed weten hoe ze dit moeten aanpakken. Of een open relatie heeft geleid tot een relatie drama. 

Waarom overwegen mensen een open relatie?

De behoefte aan een open relatie kan voortkomen uit verschillende achtergronden, zoals:

  • Verschillende seksuele behoeften binnen de relatie.

  • Een eerdere relatie met overspel en verdriet.

  • Moeite met exclusieve binding of hechtingsproblemen.

  • Ziekte of een handicap van een partner.

  • Het ontbreken van intimiteit binnen de relatie.

Het is belangrijk om deze beweegredenen helder te krijgen, zowel voor jezelf als voor je partner. Een open gesprek hierover kan veel onzekerheden en twijfels wegnemen.

Drie cruciale tips bij het overwegen van een open relatie

1. Wees eerlijk over je beweegredenen

Een open relatie vraagt om diep vertrouwen en openheid. Wees transparant over waarom je deze stap wilt zetten. Voel je nog een diepe vriendschap en onvoorwaardelijke liefde voor je partner? Dan kan een open relatie bespreekbaar zijn. Maar als je relatie ongelijkwaardig is en je dit idee aangrijpt uit angst om je partner te verliezen, dan is het verstandig om eerst met een relatietherapeut te praten.

2. Vergroot je zelfvertrouwen en laat controle los

Een open relatie kan gevoelens van onzekerheid, jaloezie en angst oproepen. Het is essentieel om te werken aan je zelfvertrouwen en controle los te laten. Jaloezie kan leiden tot emotionele pijn en machtsspelletjes. In plaats van te proberen je partner te controleren, is het beter om je gevoelens en angsten bespreekbaar te maken. Vertrouwen en communicatie vormen de basis van een succesvolle open relatie.

3. Blijf open communiceren over je gevoelens en grenzen

Regelmatige gesprekken over je behoeften en gevoelens zijn essentieel. Maak duidelijke afspraken en wees eerlijk over je emoties. Voelt iets niet goed? Geef het aan. Partners die een open relatie aangaan, moeten elkaars grenzen respecteren en bereid zijn om lastige gesprekken aan te gaan. Zo voorkom je dat je elkaar kwetst en houd je de relatie gezond.

Verliefd op een ander en toch je relatie behouden?

Soms ontstaat de wens voor een open relatie omdat een van de partners verliefd is geworden op iemand anders. Dit kan leiden tot verwarrende gevoelens en twijfels over de toekomst van de bestaande relatie. In plaats van direct te kiezen voor een breuk, kan een open relatie als een mogelijke oplossing worden gezien.

Het is echter belangrijk om je af te vragen of deze keuze voortkomt uit oprechte nieuwsgierigheid naar een open dynamiek of enkel als manier om een pijnlijke beslissing uit te stellen. Transparantie, wederzijds respect en goede communicatie zijn essentieel om te voorkomen dat een open relatie een bron van onzekerheid en jaloezie wordt. Bespreek je gevoelens openlijk en zorg ervoor dat beide partners volledig achter deze keuze staan.

Zelf aan de slag?

 

Overspel, verliefd op een ander? Wil je zelf aan de slag met het versterken van je relatie en ontdekken van opties? Download dan nu deze gratis videoreeks speciaal ontwikkeld voor high professionals en bekijk de video’s. In deze reeks ontdek je praktische tips, inzichten en bewezen strategieën.

Hulp nodig bij deze keuze?

Overweeg je een open relatie, maar worstel je met twijfels over je keuze of communicatieproblemen? Ik bied zowel online als persoonlijke relatietherapie aan. Misschien vind je het fijn om eens een PODCAST te luisteren? Een online consult kan direct meer inzicht geven in je gevoelens en hoe je deze bespreekbaar maakt met je partner. Stuur me gerust een berichtje voor meer informatie.

Warme groet, Marieke Proper

0 0 stemmen
Artikel waardering

Snel uit een relatiecrisis komen, vraagt soms om radicale beslissingen

Niemand wil dat een crisis lang duurt. De mensen die erin slagen om spoedig uit de ellende rondom overspel te komen, nemen vaak een aantal radicale beslissingen. Zo besluiten ze niet langer langs elkaar heen te gaan leven. Wordt er veel meer gepraat en stellen koppels zichzelf de vraag: hoe kom je uit een relatie crisis? Heel vaak hebben partners langdurig in de overleefstand gestaan. Heel veel gewerkt, te weinig ontspanning gehad en geen grenzen of behoeftes aangegeven. Mensen die snel uit een relatiecrisis willen komen gaan de juiste dingen doen. Dingen die ze wellicht al jaren eerder hadden moeten doen. Aldus High end relatietherapeut Marieke Proper 

moderne relatietherapie
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Wij overwegen een open relatie, waar moeten we rekening mee houden. 3 tips!

Scroll naar boven