Wij overwegen een open relatie, waar moeten we rekening mee houden. 3 tips!

Inhoud

Wij overwegen een open relatie, waar moeten we rekening mee houden. 3 tips!

Als mensen langdurig bij elkaar zijn. Verschillende seksuele behoeftes hebben. Als er een (geheime) affaire in het spel is. Als één van twee verliefd is geworden op iemand anders, maar ook als er al een scheiding is doorgemaakt en iemand geen monogame relatie meer wilt, wordt een open relatie door één of beide partners overwogen.

Regelmatig zoeken partners mij op als zij een open relatie overwegen. Het is heel goed om relatie coaching te starten als je een open relatie overweegt. Een open relatie overwegen brengt allerlei lastige vraagstukken met zich mee en er zijn een 3-tal zaken waar je specifiek rekening mee kunt houden. Ik heb deze verwerkt in 3 raadzame tips voor partners die overwegen een open relatie te hebben met elkaar.

Wat doet Marieke Proper in haar werkzame leven?

Ik houd mij niet per definitie met open relaties bezig. Veel van mijn klanten zien in een open relatie een mogelijke oplossing voor de relatieproblemen waar ze mee kampen. Allereerst zal ik mijzelf voorstellen; Wie ben ik? En waarom zou je iets van mij aannemen? Ik ben Marieke Proper, relatietherapeut gespecialiseerd in overspel, burn-out en relatiecrisis en bestseller auteur van de romanreeks In De Ban Van De Tweelingziel . Ik help jaarlijks honderden mensen verder na overspel of een relatie crisis vanuit mijn praktijk, telefonisch en via mijn online relatie coaching programma van 7 weken. Ook via de duizenden boeken die ik heb verkocht bied ik lezers inspiratie en boodschappen. Ik heb honderden koppels bijgestaan bij een scheiding of een transformatie van hun relatie. Jaarlijks komen er tientallen bij mij voor raad en advies omdat ze hun relatie willen behouden en in samenspraak overwegen een open relatie te starten. Kortom, ze willen om uiteenlopende redenen niet langer monogaam leven.

De meeste mensen die contact met mij opnemen twijfelen in eerste instantie enorm over het al dan niet verbreken van hun relatie. Speciaal voor diegene heb ik een videoreeks  keuze maken bij overspel opgenomen. Je leest het. Ik houd mij op dagelijks basis bezig met alles wat mensen bezig houdt binnen relaties! Wat mensen drijft om samen te zijn, de relatie te verbreken, dan wel te transformeren naar een andere vorm en hier sterker uit te komen.

Keuze maken bij overspel
Keuze maken bij overspel

Vaak komt de initiatie voor een open relatie bij één van de partners vandaan.

in veel gevallen is het één van de partners die al enige tijd een stellige behoefte voelt om intiem te zijn met iemand anders (of meerdere andere personen). Als de initiële behoefte voorkomt vanuit een verliefdheid, dan raad ik je stellig aan om eerst de videoreeks Verliefd op een ander te downloaden (gratis) . Voordat er allerlei zaken door elkaar gaan lopen.

Ik heb de videoreeks ‘Verliefd op een ander voor je klaarstaan! Je krijgt direct een mail. check voor de zekerheid je spambox en markeer de mail als veilig )

De behoefte aan een open relatie kan vanuit allerlei redenen ontstaan. Het is  boeiend en belangrijk om de reden voor jezelf, maar ook voor je partner helder te hebben.

Verschillende seksuele behoeftes, een voorgaande relatie met veel overspel en verdriet, je niet meer exclusief willen binden, lastig vinden om te hechten, maar ook ziekte en/of een handicap van een partner kan een reden zijn dat iemand niet langer monogaam wil leven. Bovenaan alle redenen wordt genoemd het compleet ontbreken van intimiteit.

Een telefonisch consult geeft je direct meer inzicht in onbewuste onderliggende redenen van de wens voor een open relatie. Een gesprek kan ook enorm bijdragen om behoeftes en gevoelens later helder te communiceren naar je partner. (Direct na de betaling wordt er contact opgenomen voor het inplannen van een consult met Marieke Proper op een moment dat dit jou goed past)

Er is vaak veel aan vooraf gegaan en een aanwijsbare aanleiding voor partners om een thema als het overwegen van een open relatie überhaupt bespreekbaar te maken binnen een relatie. 

Het bespreekbaar maken van de behoefte aan een open relatie kan voor een enorme shock zorgen. Een partner kan een voorstel als een vertrouwensbreuk ervaren.

Gesprekken over behoeftes op het gebied van intimiteit vinden nauwelijks plaats binnen relaties. Dat is waanzinnig jammer. Vaak is er veel tijd verstreken voor een partner erover durft te beginnen. Het bespreken van intieme behoeftes zou in het meest gunstige geval tot meer openheid en diepgang lijden. Helaas sluiten sommige partners zich juist meer af, of mijden het onderwerp geheel. Het kan ook zijn dat partners boos worden als een open relatie als een optie wordt overwogen om verschillen in seksuele behoeftes te overkomen.

Partners die inzien dat dit een kans is om over behoeftes te praten en diepgang te creëren grijpen het gesprek hierover aan om elkaar beter te leren kennen. Partners die openstaan voor een gesprek over monogamie of een open relatie zijn vaak zelf ook beter in staat aan te geven wat hun behoeftes en/of grenzen zijn. Het overwegen van een open relatie, lijdt niet per definitie tot een open relatie. Het kan wel lijden tot gesprekken over wezenlijke behoeftes of onderliggende ongenoegen. Dit gesprek met elkaar aangaan is dus zeker van waarde als er een behoefte of frustratie speelt. Als je advies zoekt, of graag mijn stappenplan verbindend communiceren wilt ontvangen? Omdat er doorgaans ruzie tussen jullie ontstaat bij lastige onderwerpen. Dan mag je mij een mailtje sturen. Ik zal je het gratis toezenden!

Als er diepe gevoelens zijn voor iemand anders dan je partner kan een open relatie een aantrekkelijke oplossing lijken. Maar ook als je partner geen behoefte heeft aan intimiteit, Of door ziekte niet in staat is om te genieten van intimiteit, kan een open relatie, een scheiding voorkomen. Stel jezelf in elk geval de vraag; Wat is de reden voor mij/ons dat ik/we overwegen om een open relatie aan te gaan? 

Verder zal ik drie raadzame tips met je delen! Een open relatie overwegen en dit bespreekbaar maken vraagt om behoorlijk goede communicatievaardigheden. Lees jezelf liever goed in zodat je weet wat je allemaal kunt verwachten. Want ook jou kunnen gevoelens overvallen als angst voor verlies of eenzaamheid. 

We overwegen om een open relatie aan te gaan; 1e tip.
Maak de werkelijke redenen (van de behoefte) kenbaar aan elkaar.

Maak voor jezelf heel helder wat de reden is voor het willen aangaan van een open relatie. Zoals ik eerder in dit artikel schreef kunnen er meerdere redenen zijn. Het is heel belangrijk dat de reden klopt, en open en eerlijk besproken wordt, voor jezelf en voor je partner. Een open relatie vraagt om een diep vertrouwen in elkaar en een onvoorwaardelijk gevoel van vriendschap. Als jij die vriendschap en dat onvoorwaardelijke niet voelt bij je partner dan is het raadzaam om eerst met een onafhankelijke relatie therapeut te praten, voordat je een open relatie aangrijpt als (laatste) redmiddel. Ook als er geen gelijkwaardige relatie is en je een open relatie accepteert uit angst om de ander te verliezen kan je beter contact opnemen met Marieke Proper. De redenen voor het overwegen van een open relatie moeten goed doorgesproken worden samen. Daarnaast is het heel erg belangrijk dat er vanuit de andere partner begrip is voor de reden van de ander. Zodra een relatie ongelijkwaardig is op emotioneel niveau zal een open relatie waarschijnlijk niet de beste oplossing zijn voor onderliggende problemen binnen de relatie. Het is dan beter om onderliggende zaken eerst met elkaar op te lossen en het vertrouwen in elkaar te versterken. Sommige relaties zijn gebaad bij een vast stappenplan om grenzen, behoeftes en angsten bespreekbaar te maken in een online relatie coaching programma. Zeker als gesprekken hierover doorgaans tot veel ongenoegen en energieverlies leiden. Als de communicatie al niet lekker loopt en er ontbreekt een diep gevoel van vriendschap dan zijn dat eerst punten om aan te werken.

We overwegen om een open relatie aan te gaan; 2e tip.
Vergoot je zelfvertrouwen en vermijd controle drang.

Een open relatie triggert allerlei gevoelens. Het kan avontuurlijk voelen voor de één en voor momenten van angst en eenzaamheid zorgen bij de ander. Het gevoel niet genoeg te zijn voor je partner kan op de gekste momenten naar boven komen. Een open relatie vraagt nogal veel van je vermogen om je drang tot controle los te laten en te vertrouwen op jezelf. Anders belanden partners gemakkelijk in cirkels van jaloezie. ‘Als jij dit doet, dan ga ik dat doen.’ Vermijd dat je jouw onzekerheden probeert op te lossen door constant bevestiging te zoeken bij de ander. Dat houdt je niet vol. Niet iedereen kan de onzekerheid van een open relatie aan. Onderliggend aan een drang om iemand te controleren tref je vaak een angst voor verlies aan. Je houdt van iemand en wilt diegene niet verliezen. Je bent bang alleen achter te blijven en dat is ook heel begrijpelijk. In plaats van die ander te controleren kan je veel beter je angst uitspreken en de ander vervolgens alsnog vrijlaten. Het is jouw angst, de ander beperken in zijn of haar vrijheid hoort niet bij een open relatie. Grenzen aangeven wel. Maak afspraken en geef je grenzen aan. Als je voelt dat de ander te ver gaat, geef dat direct aan. Een open relatie kan alleen gedragen worden als beide partners een verhoogd zelfvertrouwen hebben en de drang vermijden/negeren om de ander te controleren. Zich kwetsbaar op durven te stellen en bij zichzelf blijven. Een open relatie is enorm lastig, vooral omdat we het risico lopen dat een ander gevoelens krijgt voor iemand anders en de relatie alsnog verbreekt.

We overwegen om een open relatie aan te gaan; 3e en meest belangrijke tip!
Blijf met elkaar praten over je behoeftes, gevoelens en geef grenzen aan.

Door goed met elkaar te blijven praten voorkom je veel leed. Bespreek pijnpunten en stel je kwetsbaar op. Dat helpt de relatie verdiepen en vergoot het wederzijds respect. Als een open relatie, intimiteit met een ander, op een bepaald moment pijn doet bij jou als partner, dan is dat heel begrijpelijk. Misschien krijg je het gevoel dat je de ‘regels’ wilt veranderen? Praat met elkaar! Dit kan ook in het bijzijn van een therapeut die gespecialiseerd is in relatiecrisis en overspel. (je kunt samen met je partner naar mijn praktijk komen in het Gooi. (Een consult vraagt om een investering van 165 EUR p.u. excl btw. ) Die weet wat voor gevoelens een dergelijke relatie met zich mee brengt. Het is belangrijk om goed met elkaar te blijven praten over je onzekerheden. Niet om de ander allerlei regels op te leggen, maar wel zodat de ander weet hoe jij je voelt en rekening kan houden met jouw gevoelens. Veel partners proberen zich stoer op te stellen. Maar als jouw man of vrouw flirt met een ander in jouw bijzijn dan doet dat zeer. Waar liggen jouw grenzen? Waar liggen je eigen behoeftes? Wil je deze open relatie wel? Of merk je dat dit je een gevoel van minderwaardigheid geeft? Deel met elkaar wat er speelt. Wat er in je om gaat. Dat is heel lastig, maar wel super belangrijk. Anders ga je je afsluiten of loop je het risico op veel stress en relatieproblemen.

De motieven voor de open relatie dienen regelmatig opnieuw bespreekbaar gemaakt te worden. Een open relatie vraagt om heel erg veel zelfvertrouwen bij beide partners en een vermogen om de controle los te laten. Maar bovenal vraagt het om open en directe communicatie van mensen die zichzelf goed kennen. Zeker niet iedereen, of elke relatie is geschikt voor een dergelijke verandering. Respect hebben voor de grenzen van je partner is zeker heel erg belangrijk. 

Heb je vragen of wil je jouw persoonlijke situatie voorleggen? Overweeg je relatietherapie, online of live in de praktijk? Of voel je wel aan dat er iets moet veranderen? Schroom niet om mij een bericht te sturen, warme groeten, Marieke Proper

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

 

0 0 stemmen
Artikel waardering

Snel uit een relatiecrisis komen, vraagt soms om radicale beslissingen

Niemand wil dat een crisis lang duurt. De mensen die erin slagen om spoedig uit de ellende rondom overspel te komen, nemen vaak een aantal radicale beslissingen. Zo besluiten ze niet langer langs elkaar heen te gaan leven. Wordt er veel meer gepraat en stellen koppels zichzelf de vraag: hoe kom je uit een relatie crisis? Heel vaak hebben partners langdurig in de overleefstand gestaan. Heel veel gewerkt, te weinig ontspanning gehad en geen grenzen of behoeftes aangegeven. Mensen die snel uit een relatiecrisis willen komen gaan de juiste dingen doen. Dingen die ze wellicht al jaren eerder hadden moeten doen. Aldus High end relatietherapeut Marieke Proper 

hoe uit een relatiecrisis komen?
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Wij overwegen een open relatie, waar moeten we rekening mee houden. 3 tips!

Scroll naar boven