Relatietherapeut Marieke Proper gaat in gesprek met schildkliercoach Erica Smit
Voor het platform Rijkdominjerelatie.nl gaat relatietherapeut Marieke Proper in gesprek met gepassioneerde collega’s uit de mentale en fysieke gezondheidszorg. Ze vraagt hen naar hun ervaringen, ontdekkingen en mogelijkheden om tot herstel te komen. Dit keer deelt ze een super inspirerend interview met schildkliercoach Erica Smit. Marieke ontvangt in haar praktijk succesvolle mannen en vrouwen en helpt hen naar heling en herstel na overspel.
Geregeld komen er koppels in haar praktijk waarvan de vrouw kampt met een schildklierafwijking. ‘Speciaal voor hen ben ik op zoek naar antwoorden en mogelijkheden voor verlichting en herstel’ aldus Marieke, die een geloof hanteert dat je altijd kunt leren, verbeteren en vaak vergaand kunt herstellen. ‘Ook als je al jaren kampt met een schildklierafwijking kan je nieuwe tips en adviezen gebruiken die jouw levenskwaliteit verbeteren’.
Wat zijn de meest voorkomende tekenen van een schildklierafwijking?
Iedereen kan een schildklierafwijking krijgen maar het betreft 5 keer zoveel vrouwen als mannen. Dat zou kunnen omdat schildklierhormonen een directe relatie hebben met de andere hormonen in het lichaam en vrouwen een veel ingewikkelder hormoonhuishouding hebben dan mannen. Schildklierafwijkingen kunnen grofweg verdeeld worden in 2 soorten; een te snel werkende schildklier en een te langzaam werkende schildklier.
Hoe kan dit gedrag een relatie beïnvloeden?
Beiden kunnen het functioneren van iemand zodanig uit balans brengen dat ze niet meer de persoon zijn die ze altijd zijn geweest. De meest voorkomende tekenen zijn een verstoorde stofwisseling, wat eigenlijk invloed heeft op het hele lichaam. Het gedrag verandert natuurlijk niet van de een op andere dag, maar het sluipt er langzaam in.
Het lijkt eerst op stress gerelateerde klachten, zodat iemand die er last van heeft niet meteen aan de bel zal trekken, maar uiteindelijk is de onbalans zodanig, is iemands gedrag zo veranderd, dat je partner wel een ander mens lijkt en er echt medisch onderzoek nodig is.
Gevolgen van een Trage schildklier
Bij een trage schildklier kun je in gewicht aankomen, je lichaam heeft geen energie om ‘gewone’ dingen te doen, je bent alleen maar ontzettend moe, je hebt het altijd koud, je hoofd kan niet meer nadenken en je hebt vooral nergens zin in.
Gevolgen van een snelle Schildklier
Een te snelle schildklier zorgt voor een te snelle stofwisseling, dat kan ook hartklachten veroorzaken. Naast fysieke stress geeft het ook mentale stress omdat je hoofd niet meer kan functioneren. Kortom je kunt geen prikkels meer aan, geen drukte, geen gezelligheid, je hebt letterlijk moeite met alles.
Hoe kan je een schildklierafwijking onderscheiden van andere hormoon gerelateerde klachten?
Hormoon gerelateerde klachten lijken soms op schildklierklachten. De hormoonhuishouding werkt nauw samen. Het stress hormoon cortisol is het belangrijkste hormoon omdat je evolutionair gezien altijd moet kunnen vluchten of vechten. De schildklierhormonen en de vrouwelijke hormonen lijken ook wat op elkaar qua samenstelling en vaak hebben zij dezelfde hulpstoffen nodig om gemaakt te worden.
Stress en schildklierhormonen
Mocht er heel veel cortisol aanwezig zijn vanwege een hoog stressniveau moeten de schildklierhormonen en ook de vrouwelijke hormonen het onderspit delven, soms omdat er simpelweg niet genoeg bouwstoffen aanwezig zijn.
Hoe toon je een schildklierafwijking aan?
Met een simpele bloedtest kan een schildklierafwijking aangetoond worden. Het betreft dan een tekort of een teveel aan Ft4, het schildklierhormoon en het bijbehorende TSH, het hormoon dat de schildklier aan het werk zet. Indien de uitslagen buiten de normale waardes liggen, zal een arts actie ondernemen door extra schildklierhormoon voor te schrijven of een medicijn die de schildklieractiviteit zal verlagen.
Welke stappen kunnen partners nemen als een van beiden worstelt met schildklierproblemen?
Denk niet dat het meteen is opgelost als er een diagnose is en een medicijn! Het herstel van een schildklieronbalans gaat heel langzaam en het kan soms een jaar duren voordat iemand zichzelf weer een beetje heeft terug gevonden. Iemand die met schildklierproblemen worstelt( en dat is echt worstelen) heeft heel veel begrip nodig van zijn/haar partner.
Het lijf werkt niet mee wat betreft het afvallen, soms wordt het nooit meer het oude slanke lijf. Dus heb daar begrip voor! Crash diëten en overmatig sporten, als dat al lukt, werken alleen maar averechts.
Hoe kan een partner je helpen?
Wat betreft de energie. Uit eigen ervaring weet ik dat je een potje met energie hebt dat plotseling leeg kan zijn zodat je al die dingen die je in je hoofd hebt en nog ‘moeten’ met de grootste pijn en moeite nog voor elkaar krijgt. Dan ben je echt niet meer de aardigste partner of moeder.
Als je partner een schildklierprobleem heeft zorg dan voor een stressvrije omgeving en help zoveel mogelijk bij zijn/haar taken in huis.
Ontspanning is een belangrijke pijler om het lichaam de rust te geven het zelf herstellend vermogen in te schakelen.
Welke behandelingen zijn beschikbaar voor schildklierafwijkingen?
Reguliere artsen kijken naar de schildklier en wat ze kunnen doen om deze te ondersteunen met medicatie. Daarbij wordt er regelmatig bloed afgenomen om te kijken of de waardes binnen de normaalwaarde vallen. Dit is heel belangrijk om het lichaam weer in balans te krijgen. Daarnaast wordt er gekeken of er antistoffen tegen de schildklier aanwezig zijn.
Als dat zo is, zeggen ze dat is jammer voor je want je hebt nu een auto-immuunziekte. Je lichaam valt je eigen schildklier aan, dus de medicijnen zul je je hele leven moeten gebruiken. Soms wordt er weinig uitleg gegeven, terwijl je al volledig in verwarring bent door de toestand waarin je lichaam zich bevindt. Deze pillen gebruiken en tot ziens.
Zijn er ook alternatieve geneeswijzen?
Als schildkliercoach werk ik, Erica Smit, naast de reguliere zorg. Ik geef uitleg aan wat er precies aan de hand is. Als je kennis hebt van wat er gebeurt in je lichaam, weet je waar je op moet letten en wat je aan je arts kunt vragen. Ik neem daarbij ook de andere hormonen mee.
Daarnaast kijk ik met een volledig intake hoe iemand leeft, werkt, eet, slaapt en ook hoe iemand zijn jeugd beleefd heeft. Ik geef adviezen over leefstijl, ontspanning, eet- en drinkgewoonten en eventueel supplementengebruik.
Wat zouden de oorzaken kunnen zijn van een schildklierziekte?
Ik vraag me af wat de oorzaak is van schildklierziekte. Hoe kan het zijn dat een schildklier opeens ziek is, te langzaam of te snel gaat werken, knobbels krijgt, ontsteekt of zelfs kanker ontwikkelt. Vaak komt het voor dat het een auto-immuunziekte is. Het immuunsysteem gaat antistoffen maken tegen zichzelf, waarom?
Zijn het de genen, zit het in de familie? Of heeft het te maken met hoe iemand eet of drinkt? De hoeveelheid suikers en de sterk bewerkte voeding spelen zeker een rol. En hoe zit het met stress, wat doet mentale stress fysiek met je lichaam? En die enorme berg aan prikkels die we iedere dag te verwerken krijgen, zonder rust te nemen omdat we altijd ‘aanstaan’.
Welke dingen heb jij ontdekt waardoor je mensen effectief kan coachen met schildklierafwijkingen.
Ik ben begonnen als schildkliercoach met de gedachte dat een schildklierziekte niet de ziekte van de schildklier is maar een verstoring van het immuunsysteem. Het immuunsysteem is een ingenieus systeem van ons lichaam om ons te beschermen tegen indringers, de foute cellen op te ruimen en voor herstel te zorgen. Maar dit systeem heeft wel energie en rust nodig om dit allemaal uit te voeren.
Soms is dit niet aanwezig en kan het immuunsysteem niet alles opruimen en raakt op een of andere manier verstoord. Als je dan aanleg hebt voor schildklierziekte kan het immuunsysteem zich gaan richten tegen de schildklier. Het ondersteunen van het immuunsysteem is dan ook een belangrijk deel van mijn werk als coach.
Maar ik begin met steeds meer af te vragen waarom raakt het immuunsysteem verstoord? Hoe heeft iemands mentale welzijn invloed op de aan-of afwezigheid van ziekte?
Onverwerkte emoties, trauma’s en onze eigen gedachten hebben invloed op lichamelijk herstelvermogen
Door een meer holistische kijk op het lichaam focus ik me steeds meer op het mentale deel van het lichaam. Door meer in te zoomen op iemands onderbewustzijn, wat heeft iemand allemaal meegemaakt in zijn/haar leven, kom je al gauw de bij emoties die behoren bij wat iemand allemaal heeft meegemaakt.
Vaak emoties die bij gebeurtenissen horen die niet gevoeld zijn, heftige emoties die worden weggestopt omdat ze te heftig zijn. Maar juist door dit soort emoties weg te stoppen reageert het lichaam daar fysiek op en kan het leiden tot een verstoring van het immuunsysteem, wat weer kan leiden tot diverse ziektes waaronder auto-immuunziektes.
Een alternatieve weg naar herstel en verlichting van stress
Met de adem, breathe work, kan ik iemand helpen contact te maken met het onderbewustzijn. Door een specifieke ademtechniek kun je contact maken met het onderbewustzijn diep in jezelf en de daarbij vastgezette emoties releasen. Hoe mooi is dat!
Zo kan alle energie weer gaan stromen en wordt het zelf-herstellend vermogen geactiveerd voor geen gezonder lichaam. Als schildklier- en ademcoach zet ik in op het fysieke en mentale deel van het lichaam om meer grip te krijgen op een normaal leven met schildklierziekte.
In contact komen met schildkliercoach Erica Smit
We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit artikel graag in contact komt met Erica Smit. Bezoek deze website voor haar contactgegevens.
Relatieproblemen met jouw partner?
Je kunt relatietherapeut Marieke Proper altijd jouw vraag voorleggen. ‘Als professional ben ik gespecialiseerd in relatieproblemen o.a. na overspel, een relatiecrisis of burn-out. Ik begeleid jaarlijks honderden koppels in High End trajecten of remote om overspel te overwinnen en vertrouwen en verbinding te herstellen.
Naast therapeut en coach ben ik auteur van de bestsellers In De Ban Van De Tweelingziel deel 1&2 (deel 3 komt uit in de zomer van 2024) en andere boeken over relaties. Heb je direct dringende hulp nodig? Whatsapp me dan en ik leg je uit hoe nu verder!
Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden. "*" geeft vereiste velden aanContactformulier