Hoe Carl Jung ons helpt om ontrouw in relaties te begrijpen

Wijze leermeesters kunnen ons raad en daad brengen op momenten dat we het zelf even niet meer weten. Carl Gustav Jung (Kesswil26 juli 1875 – Küsnacht6 juni 1961) was een Zwitsers psychiater en psycholoog. Hij was de grondlegger van de analytische psychologie. In dit artikel helpt hij ons ontrouw begrijpen. Relatietherapeut Marieke Proper van het platform Rijkdom in je relatie zet een aantal belangrijke denkwijze van hem in dit artikel uiteen voor je en helpt jou ontrouw begrijpen. Ook als dit nu heel lastig is.

Introductie

Ontrouw kan als een donderslag bij heldere hemel komen, maar wanneer je door de bril van Carl Jung kijkt, krijgt het ineens veel meer diepgang. Sterker nog. Carl Jung helpt ons ontrouw begrijpen. Op rijkdom in je relatie duiken we graag in de psychologische inzichten die ons helpen te begrijpen wat er onder de oppervlakte speelt in relaties. Carl Jung, een echte pionier in de wereld van de psychologie, heeft ons enkele krachtige tools gegeven om de complexe dynamieken van liefde en vertrouwen te ontwarren.

Diep duiken in het Zelf en de Schaduw

Carl Jung gooide hoge ogen met zijn theorieën over het ‘Zelf’—het epicentrum van ons bewustzijn en onbewuste. Jung vertelt ons dat dit Zelf een soort psychologische ‘roadtrip’ nastreeft naar individuatie. Dit is een chic woord voor het proces waarbij je alle tegenstrijdige delen van jezelf leert accepteren en integreren. Klinkt pittig, toch? En dan hebben we het nog niet eens over de ‘schaduw’, het verborgen deel van onze psyche waar al onze niet-zo-leuke eigenschappen schuilen.

Stel je voor dat je schaduw deel uitmaakt van jezelf dat je liever niet op je Instagram zet. Maar in een relatie, als deze schaduwkanten niet de nodige aandacht krijgen, kunnen ze juist leiden tot ontrouw. Niet omdat we slechte mensen zijn, maar omdat er diepe, onvervulde behoeften zijn die schreeuwen om aandacht.

De Kracht van Archetypen in Liefde

Volgens Jung zitten we allemaal op een soort innerlijke schatkaart vol met archetypen—universele, ingebakken patronen die deel uitmaken van het menselijke psychische erfgoed. Deze archetypen kunnen flink wat drama veroorzaken in onze relaties, vooral als ze botsen met wat we aan de buitenkant laten zien. De anima en animus zijn hier perfecte voorbeelden van—de vrouwelijke en mannelijke kanten die in ieder van ons huizen. Klinkt als een recept voor onrust, nietwaar?

Jung aan het Werk in de Therapie

Als relatietherapeut op rijkdom in je relatie .nl gebruik ik o.a. Jung’s inzichten om koppels te helpen de diepere oorzaken van ontrouw te verkennen. Het doel? Bewustwording creëren van die sluimerende innerlijke conflicten. Dit is geen quick fix, maar een reis naar een vollediger en authentieker zelf—wat uiteindelijk de sleutel kan zijn tot herstel en versterking van de relatie.

Carl Jung Marieke Proper Rijkdom in je relatie ontrouw begrijpenVoor wie is het Webinar; Als overspel je overkomt?

Voor ik de conclusie deel in dit artikel wil ik je alvast even wijzen op het aankomende webinar dat voor jou zeer interessant zal zijn. Dit webinar is zowel voor  diegene die verliefd is geworden op een ander, als voor de bedrogene. En voor eenieder die plots geraakt wordt door vreemdgaan, zoals jij nu bedrogen bent door jou man en beste vriendin. Voor eenieder die ontrouw begrijpen wil. Door deel te nemen aan dit webinar krijg je een schat aan informatie en wordt jarenlange ervaring en kennis toegankelijk. 

Check de datum en schaf nu jouw WEBINAR ticket aan

Conclusie

De benadering van Jung op ontrouw laat ons zien dat dit gedrag niet enkel een breekpunt is, maar ook een kans voor groei en begrip. Het daagt ons uit om alle hoeken van onze psyche te verkennen—ook de donkere en stoffige hoekjes. Op rijkdominjerelatie.nl geloven we dat door deze zelfontdekking, koppels een manier kunnen vinden om sterker en meer verbonden dan ooit terug te komen.

*Veelgestelde Vragen*
1. *Kan Jungiaanse therapie echt helpen na ontrouw?*
Absoluut! Het biedt zowel inzicht als wegen naar herstel door te focussen op diepere zelfkennis.

2. *Is individuatie een snel proces?*
Nee, het is een levenslange reis die iedereen op zijn eigen tempo doormaakt, gericht op zelfbegrip en heelheid.

Deze benadering biedt niet alleen een frisse kijk op ontrouw maar geeft ook hoop en richting aan diegenen die hun relatie willen verdiepen en versterken na een crisis.

Welke ervaring kan ik relatie therapeut, Marieke Proper, met jou delen?

relatie therapeut Marieke Proper‘Als professional ben ik gespecialiseerd in relatieproblemen o.a. na overspel en burn-out. Sommige mensen voelen zich alleen staan met hun probleem. Een handjevol mensen begeleid ik jaarlijks persoonlijk met High End begeleiding.  Vele honderden begeleid ik online (individueel of als stel) of met losse sessies in de praktijk. Ik help hen door één van de moeilijkste perioden van hun leven. Vaak is het lastig om een keuze te maken voor de toekomst, is het vertrouwen stuk, de aantrekkingskracht weg, is er liefdesverdriet van een verbroken affaire en/of zorgen de vragen over de toekomst voor heel veel stress. Ik heb honderden koppels en individuen succesvol bijgestaan. De betrokkenheid, de steun en de directe toegang tot mijn kennis, kunde en adviezen helpt mensen enorm om spoedig meer helderheid te ervaren. Naast mijn werk als coach en therapeut ben ik o.a. auteur de bestsellers In De Ban Van De Tweelingziel deel 1&2. En heb ik als online ondernemer vele video’s voor je klaarstaan op mijn website en YouTube kanaal.

Remote hulp van Marieke Proper

We zitten midden in een relatiecrisis vanwege uitgekomen overspel, wat ik kan ik doen? Schaf de videoreeks ‘Keuze maken bij Overspel’ aan voor meer helderheid, nu EUR 19,77 Online Live Webinar; verliefdheid, ontrouw en hoe verder?

 

Mijn man gaat vreemd heeft een verhouding

Relatietherapeut Marieke Proper

Relatietherapie in ‘t Gooi

In het hart van het Gooi, vlak bij de bossen van natuurmonumenten, in een jaren dertig pand, houd Marieke Proper praktijk voor relatietherapie. Veel van haar werkzaamheden vinden online plaats. Echter in haar warme praktijkruimte ontvangt ze succesvolle mannen en vrouwen die een zware periode in hun relatie doormaken en behoefte hebben aan steun en een bewezen succesvolle aanpak, om uit een relatiecrisis te komen.

Boek een intake en start met relatietherapie

Overweeg jij om te starten met relatietherapie? Kom je daarvoor graag naar Marieke haar praktijk in ‘t Gooi? Geen wachtlijsten & bewezen strategieën. Marieke Proper is auteur van Bestseller romans In De Ban Van De Tweelingziel en heeft interessante boeken geschreven over het oplossen van relatieproblemen.

Boek jouw intake

Afsluiting

Het gesprek over overspel is complex en geladen met emotionele, morele en sociale dilemma’s. Dit maakt het een van de meest taboe-onderwerpen in onze samenleving. Zonder ruimte voor open discussie en begrip blijft de cyclus van geheimhouding, pijn en vergelding voortbestaan. De vraag blijft: hoe kunnen we dit onderwerp op een gezondere manier benaderen, waarbij we ruimte bieden voor begrip en genezing?

Het doorbreken van het taboe rond overspel vereist moed, empathie en een diepgaand begrip van menselijke relaties. Sterkte aan iedereen die met deze complexe kwestie te maken heeft.

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This