18 tekenen waaraan je bindingsangst kan herkennen. Relatietherapie waar en wanneer je wilt
Kijk je liever video? Ik heb over dit artikel ook een YouTube video opgenomen.
Bindingsangst. Het is een beetje een containerbegrip voor mensen die geen stabiele relaties kunnen aangaan. Ze zouden dat vermogen simpelweg niet hebben om zich binnen een relatie werkelijk te committeren. Dan kan veel pijn teweeg brengen bij hun omgeving. Ze kunnen wel met iemand samenleven, en zich toch niet openstellen voor de ander, dan wel op een bepaalde manier onbereikbaar blijven. Mensen met bindingsangst vinden het lastig om langdurig balans te ervaren binnen relaties. Zodra relaties zich verdiepen ervaren ze stress en krijgen ze het gevoel te willen vechten (om bewust afstand te creëren) of te vluchten (om het conflict te vermijden). Voor mensen die binnen relaties altijd een slag om de arm lijken te houden. Die hun relatiegeluk (onbewust) saboteren. Let op dat bindingangst op al je relaties een effect heeft. Niet alleen op je liefdesrelaties. Ook op de relaties met kinderen, ouders, broers en zussen en vrienden. Mensen met bindingsangst hebben de neiging om zich perioden te isoleren en echt contact te mijden. Ze kunnen ook stekelig gedrag vertonen. Zulke hoge verwachtingen hebben dat anderen deze lastig waar kunnen maken, waardoor er binnen de relaties veel teleurstelling over en weer is.
Voor we gaan naar het herkennen van bindingsangst is het belangrijk dat je begrijpt waar het vandaan komt.
Bindingsangst komt meestal voort uit twee verschillende oorzaken.
- Er is ofwel geen goede hechting met de moeder ontstaan vlak na de geboorte, of wellicht zelfs al tijdens de zwangerschap. Misschien was de moeder niet in staat om zich te hechten aan de baby/het kind vanwege psychische problemen of verslavingen. Dan wel overleden vlak na de geboorte. Of onbereikbaar vanwege werk/maatschappelijke problemen.
- Of er is een bindingsangst ontstaan na een traumatische ervaring. Iemand die jou dierbaar was en die je vertrouwde heeft jou vertrouwen enorm beschadigd. Dit kan een ouder zijn geweest. Een geliefde. Een hele goede vriend. Als de ervaring traumatisch is geweest kan het zijn dat jij je sinds dien hebt afgesloten in een poging deze pijn niet opnieuw te hoeven voelen.
Beide oorzaken hebben een gemeenschappelijke deler; namelijk een gebrek aan vertrouwen in anderen.
Laat ik voorop stellen dat er mensen (met een bindingsangst verleden) een bovengemiddeld grote waarde blijven hechten aan hun vrijheid. Deze mensen kunnen echter wel gezonde relaties aangaan en binnen relaties een goede balans vinden tussen commitment en onafhankelijkheid. Deze mensen hebben bindingsangst gehad, maar kozen ervoor het proces met een coach of therapeut te doorlopen en zo vrij zijn van angst voor binding.
18 tekenen waaraan je bindingsangst kan herkennen. Relatietherapie waar en wanneer je wilt
- De relaties in jouw leven kenmerken zich als problematisch, relaties met familieleden, kinderen en geliefden meegenomen
- Zodra de liefde te intens wordt voor jou kan je vluchtneigingen krijgen/ of de andere persoon gaan wantrouwen
- Je verbreekt de relatie liever voordat deze zich verder verdiept.
- Je verbreekt het contact en laat lange tijd niets meer van je horen, dit kan met familieleden, kinderen, geliefden zijn
- Je wordt boos als anderen een beslag leggen op jou tijd of aandacht vragen op momenten dat jij afstand wilt
- Je bent gevoelig voor verslavingen
- Je kunt lastig maat houden/ grenzen aanvoelen en aangeven is lastig
- Je vermijd conflict of laat het hoog oplopen
- Je stelt je niet echt open naar de ander / Kwetsbaarheid is lastig
- Een afhankelijke partner maakt je bang dat jij niet aan de verwachtingen kan voldoen
- Je hebt meerdere gestrande relaties
- Je valt op niet beschikbare mannen of vrouwen
- Je houdt er een stiekeme relatie(s) op na
- Je hebt liever meerdere relaties
- Je voelt je fijn in de natuur en met dieren, of op plekken waar anderen je geen pijn kunnen doen
- Je kan goed alleen zijn/ met als gevaar dat je de neiging hebt je pijn te verdoven als je alleen bent
- Je houdt mensen op afstand door een masker op te zetten. Slechts enkelen kennen de ware jij
- Je ervaart regelmatig een hoge ademhaling of hoge hartslag (fysieke klachten ten gevolgen van stress)
Niet alle bovenstaande punten hoeven van toepassing te zijn op één persoon met bindingsangst. En het kan zijn dat je geen bindingsangst hebt en toch herkenning vindt in meerdere van de bovenstaande punten. Bovenal zijn we allemaal mensen met eigenschappen en unieke profielen. Laat je dus zeker na het lezen van dit artikel niet de stempel bindingsangst opleggen. Het is slechts een term die richting geeft binnen een traject om aan dingen te werken die binnen jou relaties tot nu toe stress hebben gebracht. Als het zelf(vertrouwen) sterker worden. En de angst voor afwijzing afneemt, dan lukt het ook gemakkelijker je open te stellen voor geliefden. Door (onbewuste/bewuste) traumatische ervaringen een plek te geven zullen relaties verbeteren met zowel kinderen, ouders als liefdespartners.
Het is dus zeker zinvol om deze thema’s een aan te snijden binnen relatietherapie. Relatietherapie kan tegenwoordig waar en wanneer je wilt. Dat is het fantastische van deze tijd. Je hoeft niet meer naar de therapeut toe, maar kan thuis aan de slag. Heb jij behoefte aan meer informatie? Voel je bij jezelf dat jouw relatie constant gebukt gaat onder stress? En herken je ook dat relaties met andere dierbaren steeds onder druk staan? Dan is relatietherapie echt een goede manier om de pijn in het contact met anderen te verruilen voor meer verbinding en plezier. Laten we dan eens kort met elkaar bellen om te ontdekken wat ik voor je kan betekenen.
Warme groeten, Marieke Proper
Auteur van bestseller In De Van Van DE Tweelingziel, en het zelfhulpboek Hulp In Zicht
En relatietherapeut, counselor bij verslaving, en vitaliteitsexpert.
Contactformulier
Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.
"*" geeft vereiste velden aan