Schuldgevoel en schaamte na Ontrouw: 10 Stappen naar Verantwoordelijkheid en Herstel
Als ontrouw is uitgekomen, hebben partners soms ernstig last van een schuldgevoel. Dit schuldgevoel gaat soms ook gepaard met schaamte en depressie achtige klachten. Deze klachten dien je serieus te nemen bij jezelf. In dit artikel biedt Relatietherapeut Marieke Proper 10 stappen naar verantwoordelijk en herstel.
Inzichten en Acties voor de Partner die vreemdgaan, door Marieke Proper, Relatietherapeut
Ontrouw binnen een relatie veroorzaakt niet alleen pijn en verwarring bij de bedrogen partner, maar kan ook leiden tot een diep schuldgevoel, schaamte en tot zelfreflectie bij degene die het ontrouw heeft begaan. Als relatietherapeut bij Rijkdominjerelatie.nl, erkent Marieke Proper de complexiteit van deze ervaring. Hieronder volgt een leidraad voor individuen die zich in deze positie bevinden en streven naar herstel en verbetering van hun relatie.
1. Erken je Fout
De eerste stap naar herstel is de erkenning van je daad van ontrouw. Dit vereist moed en eerlijkheid, zowel tegenover jezelf als tegenover je partner. Het onderdrukken van je gevoelens en gedachten kan tot depressie leiden en is zeer ongezond. Openheid opzoeken en praten over het vreemdgaan zorgt voor schaamte, maar voorkomt depressie en een aanhoudend schuldgevoel.
2. Neem Verantwoordelijkheid
Het is belangrijk om volledige verantwoordelijkheid te nemen voor je acties, zonder excuses of de schuld op externe factoren te schuiven. Een schuldgevoel blijft hardnekkig aanwezig als je weigert om verantwoordelijkheid te nemen voor het vreemdgaan.
3. Begrijp je Motivaties
Reflecteer op wat je ertoe heeft aangezet tot vreemdgaan. Vreemdgaan kan verslavend zijn. Soms speelt verliefdheid een rol. In elk geval maak je dopamine aan door het vreemdgaan, wat het ontrouw vaak langdurig in stand kan houden. Ook kunnen onverwerkte zaken uit de jeugd hebben geleid tot vreemdgaan, maar ook tot schaamte en schuldgevoel. Zelfreflectie is cruciaal voor persoonlijke groei en het voorkomen van toekomstige fouten.
4. Open Communicatie
Het bespreken van je ontrouw met je partner is een delicate zaak die tact en empathie vereist. Is jouw partner zelf achter het vreemdgaan gekomen? Wees dan eerlijk, maar ook attent op de gevoelens van je partner. Het kan voor jouw partner zelfs traumatisch zijn. Ook jouw partner kan last krijgen van gevoelens als schaamte of depressie achtige klachten door deze gebeurtenis. Maak schuldgevoelens bespreekbaar en praat over wat het vreemdgaan met jullie beiden heeft gedaan.
5. Zoek Professionele Hulp
Overweeg relatietherapie of individuele counseling om te werken aan de onderliggende problemen en om te leren hoe je effectiever kunt communiceren. Relatietherapeut Marieke Proper biedt High End programma’s en remote begeleiding, om samen sterker te worden na ontrouw.
Webinar ‘Als overspel je overkomt’.6. Luister naar je Partner
Geef je partner de ruimte om zijn of haar gevoelens en gedachten uit te drukken. Luister actief en met compassie, zonder in de verdediging te schieten. Jouw partner is diep geraakt, verdrietig en kan zelfs depressie achtige klachten ontwikkelen nadat overspel is uitgekomen. Er zullen ook puzzelstukjes zijn gevallen. Actief luisteren helpt jouw partner om zaken te ordenen.
7. Werk aan Vertrouwen
Het herstellen van vertrouwen is een langdurig proces dat consistentie en geduld vereist. Toon door je acties dat je betrouwbaar en toegewijd bent.
8. Toon Berouw en Verbetering
Echte berouw tonen is essentieel. Laat zien dat je bereid bent om te veranderen en onderneem stappen om je gedrag aan te passen. Alleen aangeven dat je last hebt van een schuldgevoel is niet voldoende. Je excuses maken voor jouw ‘afwezigheid’ en het bedrog is van belang om verder te kunnen samen.
9. Ondersteun het Genezingproces van je Partner
Wees ondersteunend en geduldig terwijl je partner geneest. Dit kan variëren van het bieden van emotionele steun tot het respecteren van hun behoefte aan ruimte. Schuldgevoel, schaamte, gevoelens van verdriet of zelfs depressie achtige klachten, het kan jullie beiden afwisselend overvallen. Het onthullen van ontrouw is heftig. Steun elkaar en laat elkaar ook vrij om eigen emoties de ruimte te bieden waar je kan.
10. Bouw een Nieuwe Toekomst Samen
Als beide partners bereid zijn om verder te gaan, werk dan samen aan het opbouwen van een nieuwe, sterker fundament voor jullie relatie.
De reis naar vergeving en herstel na ontrouw is geen gemakkelijke. Het vergt inzet, zelfreflectie, en een sterke wil om te groeien en te verbeteren. Door deze stappen te volgen, kun je de verantwoordelijkheid nemen voor je acties en werken aan het herstellen van de schade, met als doel een gezondere en meer vervullende relatie te creëren.
Wie is relatietherapeut Marieke Proper
In dit artikel heb je herkenning, steun en directe handvatten aangeboden gekregen van relatietherapeut Marieke Proper. Zij is oprichtster van het online platform rijkdominjerelatie.nl en al jaren gespecialiseerd in High end en remote begeleiding van koppels in een crisis situatie vanwege een affaire, incidenteel vreemdgaan of verliefde gevoelens. Tijdens dit artikel heeft ze alvast wat kennis en ervaring gedeeld, zodat je een verdere chaos kunt beperken en bovenal meer begrip krijgt voor de situatie waarin je verkeerd. Marieke Proper houdt praktijk in ‘Gooi en begeleid jaarlijks honderden koppels succesvol na overspel met verschillende online programma’s. Wil je in contact komen met Marieke Proper, vul dan het contactformulier in, of stuur haar een DM via Linkedin.
Contactformulier
Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.
"*" geeft vereiste velden aan
gerelateerd artikel