Samantha zat uiteindelijk met rood doorlopen ogen tegenover Rutger, totaal mat geslagen. Ze heeft alles geprobeerd. Eerst was het haar gelukt om redelijk rustig te blijven. Later niet meer. Eigenlijk verhief ze haar stem al redelijk snel en vervolgens stond ze te schreeuwen. ‘Ik denk dat de buren me gehoord hebben. Toen dat nog niet tot hem door leek te dringen raakte ik in paniek en begon ik te huilen. Ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen. We snappen elkaar totaal niet. Het lijkt wel alsof we van een andere planeet komen.’
Als we ons gevoelsmatig niet begrepen voelen raken we (afhankelijk van ons gevoel van zelfvertrouwen) vrij snel in paniek.
Laten we heel even kort naar het volgende voorbeeld kijken.
Denk maar eens aan een baby die honger heeft en een moeder die afgeleid is. Wat gebeurd er dan? Eerst laat de baby zich zachtjes horen. Hoort de moeder dit niet, dan gaat de baby zacht huilen. Reageert er vervolgens nog niemand dan zal dit steeds harder worden en uiteindelijk overgaan in paniekerig geschreeuw. Eten is zeker voor een jonge baby een hele belangrijke eerste levensbehoefte. Hoe eerder de moeder reageert als het babytje honger heeft hoe meer vertrouwen de baby opbouwt.
Begrip voor onze gevoelens is in een relatie ook een soort van eerste relatiebehoefte!
Er zijn nog een aantal andere hele belangrijke relatie behoeftes, maar begrip voor gevoelens is er zeker eentje die je terugziet in de top 3.
Wat we vaak doen als andere ons niet lijken te begrijpen is: ons verhaal bijzetten met vele voorbeelden, we gaan ons verantwoorden of we gaan ons verdedigen. Dat brengt in de regel hele vervelende gesprekken vol verwijten op gang, die weer kunnen leiden tot ruzie of conflict. Dus deze manier van je verhaal kracht bij zetten kun je maar beter direct staken. Het kost heel veel energie!
Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. je dient namelijk dan wel over een andere ‘techniek’te beschikken om je gevoelens duidelijk over te brengen. Hoe ga je dat dan in hemelsnaam doen???
Eerst nog even terug naar Samantha die Rutger uit alle macht probeerde te vertellen wat haar zo stoorde aan zijn gedrag. ‘Hij is veel weg, doet maar! Ik weet niet wat hij allemaal uitspookt, hij vertelt me nooit wat en ondertussen laat hij mij alles alleen opknappen thuis. Als ik hem daarmee confronteer dan haalt hij zijn schouders op. Als ik hem dan vertel hoe vaak hij weg is geweest deze week, dan lijkt dat helemaal niet binnen te komen.’
Ik ga met Samantha zitten en laat haar een aantal zaken overzichtelijk maken. Ik zie haar schouders zakken. Zo had ze er nog niet eerder naar gekeken. Eigenlijk had ze zich alleen gefocust op wat er allemaal verkeerd gaat en totaal niet gekeken naar wat ze zelf nu eigenlijk precies wil.
Wil jij net als Samantha meer overzicht? Schrijf je nu in en ontvang mijn GRATIS videoreeks Direct in Verbinding met je partner.
Let op het zijn drie video’s. Het is belangrijk dat je alle drie de video’s bekijkt, voor je opnieuw een gesprek aangaat met je partner.
We kennen allemaal wel iemand die net als Samantha in paniek is en niet meer weet hoe ze tot haar man door kan dringen. Deel deze blog met haar, of met hem. Ik wens iedereen veel kracht.
Heb je mijn nieuwe boek al besteld? Red Je Relatie, de Survivalgids voor koppels is nu online te bestellen via bol.com