Na overspel: jezelf vergeven en opnieuw richting vinden in je relatie
Je bent verantwoordelijk, toegewijd en succesvol. Je neemt je werk serieus, je relatie ook. En toch is het gebeurd: je bent vreemdgegaan. Of je bent degene die gekwetst is. In beide gevallen voelt het alsof alles wat vanzelfsprekend leek, plots op losse schroeven staat. De impact van overspel is intens, op de ander, maar ook op jezelf. Want naast het verdriet, de woede of de verwarring, komt er vaak nog een lastige laag bij: schuldgevoel.
Als relatietherapeut werk ik dagelijks met mensen die zoeken naar houvast na overspel. Partners die de weg terug naar elkaar proberen te vinden, maar ook individuen die worstelen met hun eigen handelen. Zeker voor mensen die gewend zijn aan controle, richting en succes, zoals veel high professionals, is het confronterend om in deze situatie geen pasklare oplossing te hebben. En toch begint elk hersteltraject op één plek: bij jezelf vergeven.
De harde confrontatie met jezelf.
Overspel gaat over grenzen, de grens van de ander, maar ook die van jezelf. Veel cliënten vertellen me in de eerste sessie: “Ik snap niet hoe ik dit heb kunnen doen.” Wat volgt is vaak een zoektocht naar verklaringen, maar ook naar erkenning. Je wilt het goedmaken, verantwoordelijkheid nemen, maar ondertussen woedt er een intern gevecht. Hoe kun je jezelf vergeven als je voelt dat je de ander (en jezelf) tekort hebt gedaan?
Voor veel professionals is dat een onbekend terrein. Je bent gewend aan vooruitgang, aan presteren, aan controle. Maar emotionele processen laten zich niet managen met een to-do lijst. Ze vragen iets anders: vertraging, reflectie en moed om te voelen. En dat maakt juist jezelf vergeven zo’n lastig, maar essentieel onderdeel van herstel.
Vergeving is geen excuus, maar een keuze.
Een misvatting die ik vaak tegenkom, is dat jezelf vergeven betekent dat je “ermee wegkomt”. Alsof je je eigen fouten goedpraat. Maar dat is het niet. Werkelijke vergeving is een proces van erkennen wat er is gebeurd, zonder weg te kijken of te verdoezelen. Het is je verantwoordelijkheid nemen voor de gevolgen, zonder jezelf voor altijd vast te zetten in schaamte of zelfafwijzing.
Als je jezelf blijft straffen, houd je niet alleen jezelf gevangen, maar ook de relatie. Want wie zichzelf niet vergeeft, kan zich moeilijk volledig verbinden. Er blijft altijd iets tussen zitten: afstand, terughoudendheid, onuitgesproken schuld. Pas als je jezelf toestemming geeft om weer te groeien, ontstaat er ruimte voor echte verbinding met de ander.
Video: 3 manieren om verder te gaan na overspel
Wanneer overspel aan het licht komt of je hebt het zelf opgebiecht veroorzaakt dat vaak een diepe crisis. Niet alleen binnen de relatie, maar ook in de omgeving, zeker als het gaat om iemand die jullie beiden kennen. Het vertrouwen is beschadigd, en gevoelens van woede, verdriet en verraad kunnen intens zijn.
Toch kiezen veel stellen ervoor om samen verder te gaan. Ze doorlopen pijnlijke maar waardevolle fases, waarin vergeving, kwetsbaarheid en hernieuwde verbinding centraal staan. In deze video vertel ik wat er nodig is om, ondanks alles, weer op te bouwen.
Relatietherapie als proces van heling
In mijn praktijk begeleid ik stellen én individuen die na overspel vastlopen. Soms samen, soms eerst alleen. Relatietherapie biedt een veilige omgeving om uit te spreken wat je misschien al maanden met je meedraagt. Schaamte, angst, twijfel, hoop. Alles mag er zijn, zonder oordeel, maar mét richting.
We kijken niet alleen naar wat er misging, maar ook naar wat eronder ligt. Wat speelde er binnen jezelf? Wat miste er in de relatie? En belangrijker nog: wat heb je nodig om verder te kunnen, met of zonder de ander?
Jezelf vergeven is daarin geen eindstation, maar een stap in het proces. Een noodzakelijke stap, want pas als je weer vanuit zelfcompassie durft te leven, kun je met oprechte openheid naar de ander bewegen. Dat betekent niet dat alles meteen opgelost is. Maar het betekent wel dat er ruimte komt voor heling.
Het kan anders en jij mag opnieuw beginnen
Overspel hoeft niet het einde te betekenen, al voelt het vaak wel zo. Wat het wél is: een signaal. Dat er iets fundamenteels geraakt is. Dat er dingen zijn die onder de oppervlakte zijn blijven liggen. Maar ook: dat er iets nieuws mag ontstaan. Of dat nu samen is of alleen, jij mag opnieuw beginnen.
Als je je herkent in deze worsteling, weet dan: je hoeft het niet alleen te doen. Als relatietherapeut help ik je helderheid te vinden in de chaos, en richting te geven aan wat nu onduidelijk voelt.
Wil je met Marieke Proper praten?
Het is mogelijk om een intake in te plannen en uitgebreid te praten over vertrouwensproblemen, vul dan het contactformulier in. Marieke Proper heeft al vele stellen geholpen. Laat je gegevens achter en ze neemt snel contact met je op.