Hoe relatieproblemen tot depressie kunnen leiden.

In dit artikel lees je dat;

  • Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat relatieproblemen tot depressie kunnen leiden.
  • Hoe online relatie coaching kan bijdragen in het verminderen van de stress binnen de relatie en hierdoor de depressie klachten doet verminderen/verdwijnen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat relatieproblemen tot depressie kunnen leiden.

In het in mei 2021- verschenen editie van Annual Review of Clinical Psychology onderzoekt hoofdredacteur Mark Whisman samen met zijn collega’s bewijs voor een verband tussen (romantische) relatieproblemen en depressie. De onderzoekers beweren dat “de bestaande hoeveelheid onderzoeksgegevens de bewering ondersteunt dat relatieproblemen een oorzakelijke risicofactor voor depressie in zich heeft.” Klinische depressie treft miljoenen volwassenen wereldwijd, en nog meer personen lijden aan een depressie die niet is gediagnosticeerd of onder de drempel voor klinische depressie ligt (Whisman et al., 2021). Vanwege het sterke verband tussen depressie en lichamelijke gezondheid en mortaliteit, beweren de onderzoekers dat “het identificeren van potentieel aanpasbare causale risicofactoren voor depressie een belangrijke prioriteit is voor onderzoekers.” Ik als relatietherapeut kan de uitkomst van dat onderzoek alleen maar bevestigen. 

Langdurige stress, voorkomend uit relatieproblemen brengt ons in de overleefstand. Als we daar maar lang genoeg ‘leven’ kan ons dat in een passieve staat brengen. We leggen ons neer bij zaken, waarvan we denken niet bij machte te zijn om ze te veranderen en raken in een impasse. We hebben voorafgaand aan deze staat van impasse van alles geprobeerd. Vechten voor onze relatie, of vluchten in werk, drank en affaire wellicht. Onze laatste ‘stap in het overleving mechanisme is bevriezen binnen relaties met problemen en dit heeft veel kenmerken van een depressie.

Hoe online relatie coaching kan bijdragen in het verminderen van de stress binnen de relatie en hierdoor de depressie klachten doet verminderen/verdwijnen?

Online relatie Coaching helpt je de weg terug naar ontspanning te vinden, na een periode van langdurige stress. Door in te zetten op de juiste acties lukt het om uit de impasse te komen en weer focus te krijgen op de dingen die voor jou belangrijk zijn als mens. Hierdoor word je niet alleen gelukkiger, maar ook weer een aantrekkelijke partner.

Als jij als partner langdurig depressief bent, dan ligt overspel op de loer. Als jouw partner iemand treft die wel vrolijk en actief is dan kan dit enorm verleidelijk zijn.

Andersom werkt het ook. Een overspel situatie kan ook leiden tot depressie, vooral vanwege het stressvolle karakter van de situatie. In elk geval vraagt een depressie binnen een relatie met problemen om een bewust stappenplan. Je wilt in actie gezet worden samen om patronen te doorbreken en opnieuw contact te kunnen maken met je eigen behoeftes. Ook grenzen herkennen en aangeven krijgen een rol in de uitweg uit de depressie binnen relatieproblemen.

Zo kan je na 7 weken online relatie coaching terugkijken op een hele reeks van nieuw aangeleerde manieren van communiceren, denk aan kwetsbaarheid en assertiviteit. Je leert ook te focussen op zaken die je boeien en vandaaruit kan verbinding en kunnen gezamenlijke doelen ontstaan.

Marieke Proper
Auteur en relatietherapeut

Pin It on Pinterest

Share This