🔐

rijkdom in je relatie

Hoe relatieproblemen tot depressie kunnen leiden.

Inhoud

Hoe Relatieproblemen tot Depressie Kunnen Leiden

hoe relatieproblemen tot depressie lijden

Relatieproblemen en depressie zijn vaak nauw met elkaar verweven. In dit artikel duiken we diep in de wetenschappelijke bevindingen die het verband tussen deze twee complexe onderwerpen aantonen en bespreken we hoe online relatietherapie kan helpen om stress binnen de relatie te verminderen en depressieve klachten te verlichten.

Wetenschappelijk Onderzoek naar Relatieproblemen en Depressie

Volgens een studie gepubliceerd in de mei 2021 editie van de Annual Review of Clinical Psychology door hoofdredacteur Mark Whisman en zijn collega’s, is er overtuigend bewijs voor het verband tussen romantische relatieproblemen en depressie. De onderzoekers stellen dat “de bestaande hoeveelheid onderzoeksgegevens de bewering ondersteunt dat relatieproblemen een oorzakelijke risicofactor voor depressie in zich heeft” (Whisman et al., 2021). Klinische depressie treft miljoenen volwassenen wereldwijd, en nog meer mensen lijden aan een niet-gediagnosticeerde of subklinische depressie. Vanwege het sterke verband tussen depressie en lichamelijke gezondheid en mortaliteit, is het identificeren van aanpasbare risicofactoren voor depressie een belangrijke prioriteit voor onderzoekers.

Als relatietherapeut zie ik dagelijks hoe relatieproblemen kunnen leiden tot depressieve klachten. Langdurige stress binnen een relatie kan ons in een overlevingsmodus brengen. Wanneer we te lang in deze modus blijven, kunnen we in een passieve staat terechtkomen, waarbij we ons neerleggen bij de situatie en geen verandering meer nastreven. Dit kan leiden tot een gevoel van hopeloosheid en hulpeloosheid, wat kenmerkend is voor depressie.

De Impact van Relatieproblemen tot Depressie

Langdurige relatieproblemen kunnen een enorme tol eisen op onze mentale gezondheid. Stress en conflicten binnen een relatie kunnen leiden tot gevoelens van verdriet, angst, en uiteindelijk depressie. Mensen kunnen proberen om met deze stress om te gaan door zich te richten op werk, alcohol, of zelfs een affaire. Echter, wanneer deze coping mechanismen falen, kunnen ze uiteindelijk in een toestand van emotionele verlamming of bevriezing terechtkomen, wat veel kenmerken van een depressie vertoont.

Relatieproblemen kunnen ook een vicieuze cirkel creëren. Depressie kan leiden tot verminderde communicatie en verbinding tussen partners, wat op zijn beurt de relatieproblemen verergert. Deze cyclus kan moeilijk te doorbreken zijn zonder externe hulp en interventie.

Hoe Online Relatietherapie Kan Helpen

Online relatietherapie kan een effectieve manier zijn om de stress binnen een relatie te verminderen en depressieve klachten te verlichten. Hier zijn enkele manieren waarop het kan helpen:

 1. Terug naar Ontspanning: Online relatietherapie helpt koppels om na een periode van langdurige stress weer ontspanning te vinden. Door gerichte acties te ondernemen, kunnen koppels uit de impasse komen en weer focus krijgen op wat voor hen belangrijk is.
 2. Verhoogde Communicatie en Verbinding: Therapie leert koppels om beter te communiceren, kwetsbaar te zijn en assertiviteit te tonen. Dit helpt bij het doorbreken van negatieve patronen en het opbouwen van een sterkere emotionele verbinding.
 3. Zelfvertrouwen en Onafhankelijkheid: Door te werken aan zelfvertrouwen en onafhankelijkheid binnen de relatie, kunnen individuen hun eigen behoeften en grenzen beter herkennen en aangeven. Dit kan de stress binnen de relatie verminderen en bijdragen aan het algehele welzijn.
 4. Voorkomen van Overspel: Depressie binnen een relatie kan leiden tot overspel. Door aan de relatie te werken en opnieuw verbinding te maken, kunnen koppels deze verleiding beter weerstaan.
 5. Stapsgewijze Aanpak: Een bewuste, stapsgewijze aanpak is essentieel bij het omgaan met depressie binnen relatieproblemen. Door patronen te doorbreken en opnieuw contact te maken met eigen behoeftes, kunnen koppels de weg vinden naar een gezondere en gelukkiger relatie.

Het Belang van Professionele Hulp

Het is cruciaal om professionele hulp in te schakelen wanneer je merkt dat relatieproblemen leiden tot depressie. Een ervaren relatietherapeut kan je helpen om inzicht te krijgen in de dynamieken binnen je relatie en je begeleiden bij het aanbrengen van de nodige veranderingen.

Bijvoorbeeld, na een programma van zeven weken online relatietherapie kun je terugkijken op een reeks nieuw aangeleerde manieren van communiceren en omgaan met stress. Dit programma kan je helpen om opnieuw verbinding te maken met je partner, gezamenlijk doelen te stellen en een betere balans te vinden in je leven.

Conclusie

Relatieproblemen en depressie zijn diep met elkaar verbonden. Langdurige stress en conflicten binnen een relatie kunnen leiden tot ernstige mentale gezondheidsproblemen. Wetenschappelijk onderzoek bevestigt het verband tussen deze twee, en het is essentieel om actie te ondernemen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Online relatietherapie biedt een effectieve manier om de stress binnen de relatie te verminderen, depressieve klachten te verlichten en de band met je partner te versterken. Door te werken aan communicatie, zelfvertrouwen en onafhankelijkheid, kunnen koppels de uitdagingen binnen hun relatie overwinnen en een gelukkiger, gezonder leven leiden.

Marieke Proper

Auteur en Relatietherapeut

Gratis Cursus: Herken jij jezelf in minstensdrie van deze stellingen?

Leer dit meer begrijpen

 • Ik ervaar sterke verlangens voor iemand anders dan mijn partner
 • Ik sluit mij af binnen mijn huidige relatie
 • Ik pieker over mijn keuzes
 • Mijn gezin is belangrijk voor mij
 • Ik slaap slecht
 • Ik twijfel over mijn relatie

Download dan nu ‘Verliefd op een ander’ en ontvang direct de eerste video gratis!

Ben jij in een rollercoaster van emoties beland door gevoelens voor iemand anders? Heeft de relatie met die ander zich zo ontwikkeld dat je twijfels hebt over je huidige relatie? Dan zijn deze vijf video’s perfect voor jou. Ze bieden je inzichten, steun en praktische handvatten om met deze complexe situatie om te gaan.

De eerste video ontvang je direct na aanmelding. Wacht niet langer en krijg de (gratis) hulp die je nodig hebt!

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven