🔐

rijkdom in je relatie

Communicatie verbeteren op menselijk niveau zonder allerlei regeltjes

Inhoud

Als we het over communicatie hebben dan denk je al snel aan allerlei regels. Als jij praat dan luister ik vise/versa. Vaste momenten. Zeggen wat je dwars zit. Etc. Communicatie gaat alleen voor meer dan 70 % over hetgeen we non verbaal overbrengen. Het begint dus al met hoe we over een ander nadenken.

Probeer je denk proces bewust te draaien. Stop met alleen te kijken naar de minpunten van de ander. 

Als we relatieproblemen hebben dan denken we aan de minpunten van de ander. Probeer maar eens niet aan een witte ijsbeer te denken. Je ziet hem meteen verschijnen. Zo is het ook met de minpunten van de ander. Je wilt de relatieproblemen en de eventuele keuzes die je wilt maken rechtvaardigen en gaat de minpunten van de ander uitvergroten en daarmee onbedoeld en onbewust versterken.

Wat de non verbale communicatie ook gaat helpen is RUST en LUCHT.

Heb je de neiging de ander constant te bevragen? Hiermee kan je het denkproces van de ander verstoren. De ander mag de ruimte krijgen om dingen voor zichzelf uit te vinden. Maar ook om jou te gaan missen. De ander wil voor zichzelf dingen onderzoeken, is misschien niet zeker van zijn of haar keuzes en heeft tijd en ruimte nodig. Geef de ander die ruimte. Heel vaak saboteren we de kans om elkaar terug  te vinden door elkaar constant op te zoeken en te bevragen. Zeker als de ander verliefd is geworden op een ander hebben we veel vragen. Toch is de ander vaak niet bereid onze brandende vragen te beantwoorden. Of geeft geen enkel antwoord genoegdoening. Probeer met je eigen onzekerheden te dealen en ga de situatie vooral wat lucht geven. Door zelf juist ook in alle rust na te gaan denken wat je nu eigenlijk met deze situatie wilt en de ander hierdoor de kans te geven uit te vinden wat hij of zij wil met het gevoel voor de ander.

Wie ben je zelf in deze relatie? Hoe kan jij de beste versie van jezelf worden en daarmee ook een leuke partner. 

Welke persoon zet jij zelf neer in deze relatie? Is dit ook de persoon die je wilt zijn. Of ben je maar een matige versie van jezelf? Drink je te veel? Snoep je te veel? Slaap je slecht of sport je al jaren niet? Wie neem jij mee in deze relatie? Dat is een hele belangrijke vraag om jezelf te stellen.

Het klinkt cliché. Maar iedereen heeft er behoefte aan om GEZIEN te worden. 

Heel veel van wat we doen gaat automatisch. We doen het omdat het verwacht wordt van ons of omdat we het gewend zijn te doen en ook voor de ander of voor ons gezin. Alsnog is het fijn dat de ander het zo nu en dan opmerkt. Dat we ons gewaardeerd voelen en gezien. Wat fijn dat je dit doet! Wat fijn dat je mij even met rust laat. Wat fijn dat ik mezelf kan zijn hier thuis. Wat fijn dat jij kookt. De boodschappen hebt gehaald. De kinderen naar bed brengt. De rekeningen betaald. Noem maar op. Het kunnen hele kleine dingen zijn die ogenschijnlijk onopgemerkt blijven. Ze worden pas gemist als ze wegvallen. Merk ze op voordat ze echt wegvallen.

Heb je behoefte aan een sparringpartner. Kamp je met grote relatie vraagstukken? Heb je behoefte aan nieuwe inzichten en advies. Je kunt een telefonisch consult boeken. Ik lees graag met welke situatie jij hulp kunt gebruiken. Liefs Marieke Proper (kijk hier een YouTube Video over dit onderwerp)

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven