🔐

rijkdom in je relatie

5 tips voor meer diepgang met je partner

Inhoud

Als je al een tijd langs elkaar heen leeft en merkt dat het in de relatie niet echt lekker loopt dan kan meer diepgang een verlangen zijn. Meer echt contact met de ander. Niet alleen over praktische zaken en ditjes en datjes. We willen het weer voelen. De connectie. De band. Hoeveel zijn we bereid te investeren in de diepgang van onze relatie en durven we wel diep te gaan? Diepgang vraagt immers om een stukje kwetsbaarheid. Hoe langer we voorbij gaan aan elkaars behoefte en leven in de waan van de dag, hoe meer diepgang we missen. Maar hoe krijgen we de diepgang terug? En hoe zit het met de romantiek? Blijft de romantiek ook uit als de diepgang verdwenen is. Vaak wel of is deze minder intens. Ik deel vandaag 5 tips voor meer diepgang met je partner.

  • 1. Pak een blanco vel

Noteer wat je echt belangrijk vindt binnen je relatie. Schrijf allerlei woorden op die je te binnen schieten. Denk vooral aan de dingen die je wel wilt. Als; tijd samen doorbrengen, of juist meer vrijheid. Misschien zelfs beiden. Er is geen goed of fout. Misschien wil je goede gesprekken, vaker dingen samen doen. Meer sporten, gezonder leven. Wat het ook is, schrijf het op!

  • 2. Zet je telefoon op vliegtuigstand en zet de wifi  vaker uit

De telefoon lijkt wel de grootste stoorzender allertijden te worden. Alles komt erop binnen. Social media, nieuwsberichten, mail, What’s app berichten, bank zaken, allerlei handige apps. ga zo maar verder. We hebben het allemaal nodig en zijn er super afhankelijk van geworden. Doe dagelijks aan een telefoondetox en zet alles even uit. Dit kan je in de avond doen, rondom etenstijd, of als jullie een glas wijn inschenken. De telefoon voorkomt diepgang.

  • 3. Zeg niets

Laat de ander praten. Stel af en toe een vraag. Leer de ander kennen. Heb veel meer geduld in gesprekken. Neem de tijd voor de ander. Niet om te praten, maar om te luisteren. Aandacht schenken en daarmee ontvangen is zo schaars geworden. Hoe meer onverdeelde aandacht je schenkt, hoe meer verbinding er ontstaat. Wees onwijs nieuwsgierig naar wat er omgaat in de ander en hoe je de ander kunt helpen met zijn of haar uitdaging. Als je iemand hebt die oprecht naar je luistert dan lukt het veel beer om emoties te verwerken. Luisteren wordt vaak onderschat maar is van onschatbare waarde. Vraag door ook als de antwoorden pijnlijk zijn om te horen. Probeer je eigen mildheid juist te ontwikkelen op die momenten.

  • 4. samen de natuur in

Hoe meer tijd je in de natuur doorbrengt hoe gemakkelijker het is om in balans te taken. We zijn allemaal druk met van alles en nog wat. De natuur brengt ons terug naar onszelf. Vaker samen het bos in, de hei om of tijd doorbrengen op of langs de waterkant werkt absoluut mee om gemakkelijker in verbinding te komen met jezelf en daarmee met de ander. Maak een wandeling of een lange fietstocht, ga raften, boomklimmen, de bergen in, een boot, kano of sup huren, picknicken langs de waterkant. De natuur is altijd precies zoals die moet zijn en zal jullie ook helpen om meer tot acceptatie te komen van alles wat er is.

  • 5. Deel een geheim

Een geheim delen brengt verbinding. Vooral een eigen geheim. Iets dat je al langer dwars zit. Of iets waar je over twijfelt of mee rondloopt. Geheimen kunnen zwaar wegen en zorgen voor afstand. Hoe meer geheimen, hoe meer we ons afsluiten. Hoe meer afstand we creëren en hoe meer we gaan leven vanuit een overleefstand. We kunnen geen geheimen uit de ander trekken. Maar kunnen wel eigen geheimen delen en een veilige omgeving creëren waarin openlijk gedeeld kan worden. Geheimen worden vaak niet gedeeld vanuit schaamte of angst. Je kunt deze angsten bijna niet wegnemen met rationaliteit. Slechts door langdurig veiligheid te creëren durven mensen geheimen te delen. Een geheim delen kan heel helend werken en schept enorm veel verbinding. Partners gaan elkaar beter begrijpen en voelen zich gesteund. Angsten vallen weg. Ga altijd zorgvuldig om met geheimen. Maak van geheimen nooit oude koeien.

Welk van de bovenstaande tips ga je uitproberen? Wil je dat laten weten in de comments.  Als je behoefte hebt aan een telefonisch consult, bijvoorbeeld omdat je erg twijfelt over een bepaalde situatie. Neem dan gerust contact op. Een telefonisch consult kan al voor veel opheldering zorgen.

Liefs Marieke

Auteur en relatietherapeut

Download hier gratis 5 video’s voor als jij verliefd bent geworden op een ander en geen idee hebt wat je met de situatie aan moet.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven