3 Redenen waarom we massaal vreemdgaan

Voor partners is overspel uiterst pijnlijk & confronterend. Ook is er behoefte aan helderheid. Een houvast. Inzicht in de belevingswereld van hun overspelige partner. ‘Wat mankeert de ander om zo gemakkelijk met jullie gezinsgeluk om te gaan?’ Betrokkenen zitten vaak met veel onbeantwoorde vragen als overspel is uitgekomen. Hoe lang duurde het al? Hoeveel mensen weten het? Wat weten anderen, wat ik niet weet?

((heb je de video’s gedownload, check altijd je spambox))

Je kan jezelf de volgende zaken afvragen;

Waarom hebben wij al jaren weinig intimiteit en lukt het met een ander wel?

Gaan we samen verder ondanks het overspel?

Kan ik de ander ooit nog vertrouwen?

Ook kinderen, pubers en of volwassen kinderen die te maken krijgen met overspelige ouders kunnen veel vragen hebben. Daarmee voor loyaliteitsuitdagingen komen te staan, waar ze op hun beurt mee te dealen hebben. Het vertrouwen kan beschaamd zijn. Maar ook zij hebben vragen over het waarom. Hun leven is ingrijpend veranderd op het moment van het uitkomen van het overspel. In sommige gevallen ontdekken zelfs de kinderen de affaire. Kinderen zijn nieuwsgierig en gaan op onderzoek uit. Zijn gevoelig en bemerken dat er iets anders is aan mama of papa.

Al met al lees je al dat dit een confronterende, maar nuttige blog is voor één ieder die met overspel te maken heeft gekregen, waarbij ik absoluut weg blijf zal blijven uit het oordeel en de wijzende vinger vermijd. Wel benoem ik redenen die mogelijk ten grondslag liggen aan het overspel in de hoop daarmee de transparante dialoog tot stand te brengen tussen partners. Reageren mag altijd via het contact formulier. Een afspraak maken in de praktijk voor jezelf of voor jou en je partner kan ook via deze weg.

Overspel komt in alle lagen van de bevolking voor. Van succesvolle ondernemers tot arbeiders, maar ook in alle lagen van intelligentie. Van afgestudeerden aan de universiteit en artsen tot de huishoudelijke hulp. Er is absoluut geen sector te noemen waarin geen overspel voorkomt en zo kunnen we ook concluderen dat overspel menselijk is. En niets te maken heeft met rangen of standen, interesse gebieden of beroepen. Het kan letterlijk iedereen overkomen dat hij of zij te maken krijgt met overspel. In zijn omgeving, familie of binnen zijn eigen relatie. Meer dan 10.000 vrouwen kochten mijn roman In De Ban Van De Tweelingziel. Velen van hen hadden nooit van zichzelf hadden gedacht dat ze vreemd zouden gaan nadat ze hals over kop verliefd waren geworden op iemand anders of kregen via het lezen ervan meer inzicht in de situatie van hun partner of een bekende.

Het is dus niet zo dat iemand die vreemdgaat per definitie een veel ‘pleger’ is. Waarbij plegers al weer bijna als daders klinken. En daarmee het bekende oordeel vreemdganger is geveld. Een naam waar je niet gemakkelijk vanaf komt. Een bedrogen partner kan zich ook wel degelijk slachtoffer voelen in deze situatie en dat sterkt ook het gevoel van dader- en slachtofferschap. Evenzo voor kinderen van ouders die zijn vreemdgegaan kan het voelen of er twee kampen zijn ontstaan. Zij kunnen zich ook slachtoffer voelen. Toch zou ik je willen uitnodigen om tijdens het lezen van dit artikel boven de situatie uit te stijgen om degene die is vreemdgegaan beter te kunnen snappen en daarmee ook jezelf beter te kunnen helpen in deze situatie. Je wilt als partner/ of kind immers ook begrijpen hoe de situatie is ontstaan zodat je niet langer dan nodig in een slachtofferrol blijft zitten. Je komt onder anderen los van die rol door de gehele situatie en mensen op zichzelf beter te leren begrijpen, je zelfvertrouwen hierdoor verder te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat je zelf heel scherp krijgt welke keuzes jij nu kunt maken voor je eigen leven en toekomst en in relatie tot diegene die jou pijn heeft gedaan, maar waar je ook van houdt.

Vreemdgaan, overspel en affaires, waarom komen ze voor? Wat is de werkelijke reden waarom we vreemdgaan? Zoeken we spanning en avontuur, is het zo simpel? Of is er meer aan de hand? Misschien zijn we als mens simpelweg niet gemaakt voor monogamie, of is die conclusie te simpel? Na jarenlange werkzaam te zijn als relatietherapeut bij overspel, maar ook als expert op het gebied van vitaliteit, verslaving aan seks en/of aandacht en betrokken te zijn geraakt als professional bij 1000den vrouwen en mannen bij het opbreken van langdurige relaties/affaires of juist het verbeteren van hun relaties heb ik verschillende zaken mogen ontdekken. Onder andere kwam ik tot de conclusie; We gaan niet zomaar vreemd. Er kan wel degelijk sprake zijn van gevoel en liefde. En een affaire opbreken kan voelen als een ware amputatie. Er is soms langdurig relatie gebouwd en veel gedeeld. En zal zowel de relatie verbreken met een affaire als ook met een partner diepe wonden slaan en veel emotionele schade aanrichten. Ons in contact brengen met onze kinderpijn en pijnlijke waarheden blootleggen. Niet gezien zijn als kind of geen grenzen hebben meegekregen kunnen ten grondslag liggen aan het maken van een keuze om een affaire aan te gaan. Maar ook het niet ervaren van veiligheid binnen de relatie kan de seksuele aantrekkingskracht (vooral voor vrouwen) wegnemen, zodat we deze behoefte aan veiligheid en begrip elders gaan zoeken.

Heel vaak zijn we niet zozeer opzoek naar seks, maar meer nog naar een vorm van intimiteit, speelsheid, aandacht of persoonlijke ontwikkeling. Zijn we opzoek naar delen van onszelf die we niet kunnen ontwikkelen in onze huidige relatie en die aandacht krijgen bij Die ander. vaak zijn we ook opzoek naar manieren om de pijn die we ervaren in andere relatie(s) te verzachten. In deze blog deel ik 3 Redenen waarom we massaal vreemdgaan. Voorop wil ik stellen dat we in de basis onze partner geen leed aan willen doen, maar soms wel degelijk ongenoegen uitten over onze relatie. Ongenoegen dat serieuzer genomen mag worden. Wellicht heb je het conflict lang vermeden? Een dominante partner of is de klad in de relatie /of je leven geraakt en ben je opzoek gegaan naar avontuur omdat je je creativiteit niet meer kwijt kon. Tot slot wil ik graag stellen dat seksuele aantrekkingskracht een enorm sterke energie is. Een energie zo sterk dat het uitsterving van de mens voorkomt. We willen ons simpel gezegd voortplanten. Ik wil je dan ook laten weten dat er naast allerlei mentale en emotionele redenen ook fysieke redenen zijn en de natuur deels voor ons bepaald. Zeker in de perioden dan vrouwen vruchtbaar zijn. Zo’n drie a vier dagen in de maand kan de aantrekkingskracht zo groot worden dat er geen paard tegenop gewassen is. Het mag geen excuus zijn om een ander voor te liegen, maar het kan zeker meespelen als serieuze reden voor het overspel.

Ik wil ook meegeven dat het voor partners absoluut traumatisch kan zijn als het overspel uitkomt. partners voelen zich niet alleen belazerd, maar ook stuurloos. De fundatie is weg. Daarnaast kan er een sterk gevoel van minderwaardigheid ontstaan. Zaken die tot gevolg kunnen hebben dat we gaan piekeren en hierdoor slaapproblemen krijgen. Het uitkomen van overspel heeft vaak gevolgen op allerlei vlakken van ons leven en dat is ingrijpend. Zoek bijtijds professionele hulp als jij aan alles merkt dat het niet goed gaat met je mentale of psychische gezondheid. Om zaken voor jezelf uit te zoeken, maar ook om verbitterd worden of permanent je vertrouwen verliezen te voorkomen. Je leven gaat immers verder na deze periode. Download hier mijn video’s verliefd op een ander geheel gratis of maak een afspraak voor een telefonische intake .

Hierboven heb ik in grote lijnen al heel wat redenen en vragen met je gedeeld. Hieronder zal ik ze opsplitsen in drie belangrijkste redenen die ik heb kunnen ontdekken in de afgelopen jaren waarin ik als relatietherapeut en schrijver duizenden mensen heb gesproken over dit onderwerp. Hoe meer van de onderstaande redenen van toepassing zijn, hoe lastiger de affaire te verbreken en hoe groter de gevolgen. Maar de inzichten zullen je helpen. Zoek altijd hulp, als je er niet uitkomt. Dit is een uiterst lastige situatie!

Gevoelsmatig begrip

Als jij je regelmatig onbegrepen voelt binnen jouw relatie dan kan het zijn dat er binnen jullie communicatie of wel geen veiligheid is, of wel er een te groot verschil in intelligentie is. Ofwel jullie een grote kloof ervaren vanwege verschillende culturele normen en waarden. Als er langdurig gevoelsmatig onvoldoende begrip heerst tussen twee partners kan dit een partner zeker in de armen drijven van een gelijkgestemde. Of iemand die zich herkent in zijn of haar situatie omdat hij thuis een vergelijkbare relatie heeft. Natuurlijk is een affaire aangaan geen duurzame oplossing voor relatieproblemen. Maar we vinden wel vaak het hoognodige begrip, de vertrouwdheid en de aandacht bij iemand anders. En krijgen naarmate de gesprekken dieper worden en er meer en meer gelijkgestemdheid ontstaat versterkte gevoelens voor een ander persoon dan onze eigen partner en dit kan wel degelijk een grote bedreiging vormen voor de verbinding met de partner. Zeker als er uitgesproken wordt dat er wederzijds gevoelens zijn dan zullen deze versterkt worden. Jezelf beter te leren kennen is in deze fase heel nuttig. Door een liefdes relatie aan te gaan met iemand anders heb je een manier gevonden om de pijn die je ervaart binnen je relatie te verzachten, maar verdwijnt de pijn niet. Als je de affaire in deze fase stopt ontstaat er een grote leegte. Dit is de leegte die veel helderheid over de relatie zou brengen, maar de pijn die daarbij gepaard gaat wordt liever gemeden en daarmee houdt de affaire soms jaren stand.

(gezamenlijke) levensdoelen

Ik heb veel mensen ontvangen die nooit van zichzelf hadden gedacht dat ze vreemd zouden gaan en hals over kop verliefd werden op iemand anders. Heel vaak zijn we niet zozeer opzoek naar seks, maar meer nog naar een vorm van intimiteit, speelsheid of persoonlijke ontwikkeling. Zijn we opzoek naar delen van onszelf die we niet kunnen ontwikkelen in onze huidige relatie en wel aandacht krijgen in de relatie tot een ander. Dromen over avontuurlijke paden die je kunt bewandelen. Maar ook over een ontwikkelingen op het gebied van werk. Velen krijgen dan ook een affaire met iemand die ze ontmoeten in de zakelijke sfeer. Of in de passie en hobby omgeving. Denk aan sport, of zingevingsdoelen die je gemeen hebt met iemand anders dan je partner. Mensen gaan niet vreemd omdat ze iemand ontmoeten op een bepaalde plaats. Ze gaan vreemd omdat ze met deze persoon iets gemeenschappelijks kunnen delen en dit de band heeft versterkt. Vaak zijn dit relaties die een langere aanloop hebben gehad. Zijn gegroeid van korte naar steeds langere gesprekken waarin veel is gedeeld en veel gemeenschappelijks is ontdekt. Daarmee werden zaken die je niet met je eigen partner gemeen hebt uitvergroot. Je partner werd steeds onaantrekkelijker en je collega, sportmaatje, of reisgenoot steeds aantrekkelijker.

Seksuele aantrekkingskracht

Zoeken we spanning en avontuur, is het zo simpel?  Waarom hebben wij al jaren weinig intimiteit en lukt het met een ander wel? Heel vaak zijn we niet zozeer opzoek naar seks, maar meer nog naar een vorm van intimiteit, speelsheid of aandacht. Hier speelt flirten een grote rol. En fysieke aantrekkingskracht. Je raakt elkaar aan als je langsloopt. Brengt iets lekkers mee voor de ander. Voelt het heel intiem als we ons onze ziel bloot geven en ons kwetsbaar opstellen. Als de seksuele aantrekkingskracht enorm sterk is tussen twee mensen kan je dit vanaf een afstand zien. Dit zal niemand ontgaan. Jullie lachen samen, keten, hebben samen succes in bepaalde zaken en kunnen moeiteloos creatief zijn. Ik wil graag stellen dat seksuele aantrekkingskracht een enorm sterke energie is. Een energie zo sterk dat het uitsterving van de mens voorkomt. Ik wil je dan ook laten weten dat er naast allerlei redenen het ook nog de natuur is die deels voor ons bepaald. Zeker in de perioden dan vrouwen vruchtbaar zijn. Zo’n drie a vier dagen in de maand kan de aantrekkingskracht zo groot worden dat er geen paard tegenop gewassen is. Als mensen met een sterke seksuele aantrekkingskracht veel tijd met elkaar doorbrengen dan ligt overspel op de loer.

Ik heb met dit artikel gepoogd je een inkijk te geven in de redenen waarom mensen overspel plegen. Ondanks dat je het nu wellicht beter begrijpt, is het nog steeds uiterst kwetsend als een partner voorgelogen wordt. Ik ben zelf erg voor open communicatie. Maar dat is niet veel mensen gegeven. Velen durven dit niet aan. Zeker de mensen die vanuit gevoelsmatig (on) begrip vreemdgaan zullen veel verzwijgen thuis. Met alle gevolgen van dien als het overspel alsnog uitkomt. Wil je jouw persoonlijke situatie eens bespreken of advies omdat je niet weet wat te doen?

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This