Beste lezer, neem even de tijd. Ik ga namelijk iets heel belangrijks met je delen.

Je wikt en weegt al een hele tijd over je relatie. En stelt jezelf de vraag; ‘Zal ik hier wel of niet mee doorgaan?’ Je merkt dat je geen definitief antwoord krijgt op deze vraag en in cirkels draait. Ik ga in dit artikel ‘3 redenen om NIET uit elkaar te gaan die regeren’ met je delen. Ik ga je laten inzien waarom ze letterlijk REGEREN. En dat dit eigenlijk in stand gehouden wordt door je ademhaling. Hmmmm.. We gaan het niet zweverig maken. Ik ga het simpel proberen uit te leggen, zodat je er ook echt iets aan hebt. Voor je verder leest vraag vraag ik je even diep in te ademen en langer uit te ademen.

Kijk je liever video? Dan kan. Ik heb een YouTube Live stream voor je opgenomen over dit thema.

Ik ben Marieke Proper, bestseller auteur en relatietherapeut. Ik verkocht van mijn romans In De Ban Van De Tweelingziel meer dan 10.000 exemplaren en heb duizenden vrouwen gesteund en geholpen die in ingewikkelde relaties verstrikt zaten. Mijn videoreeks ‘Verliefd op een ander’ is bij vele bekend en heeft duizenden geholpen inzicht te krijgen. Je kunt deze GRATIS downloaden!

Op het moment dat je twijfelt over je relatie ontstaan er direct ook 3 redenen om NIET uit elkaar te gaan die regeren. Ik kan me voorstellen dat je al hebt bedacht hoe je alleen verder zou kunnen en na een korte zoektocht op Funda gefrustreerd bent geraakt. Ik ga je proberen uit te leggen wat er gebeurd als we last krijgen van stress, piekergedachten en zorgen over onze relatie. Onze ademhaling versnelt en we komen vanuit ons parasympatische zenuwstelsel (de plek waar creativiteit, rust, helderheid en zelfvertrouwen aanwezig zijn in ons) in ons sympathisch zenuwstelsel waar we VECHTEN, VLUCHTEN of BEVRIEZEN. Je kent deze termen waarschijnlijk wel vanuit de psychologie. Samen vormen ze ons overlevingsmechanisme.

BEVRIEZEN of terwijl stilstaan is 1 van de redenen om niet tot een keuze te hoeven komen. 

Deze staat van zijn kan aanvoelen als een soort van depressie. We staan letterlijk stil en lijken niets meer te kunnen betekenen voor onszelf of een ander. We slapen slecht of zeer onregelmatig. Eten ongezond of onregelmatig en zorgen slecht voor onszelf. We zijn sociaal afgestompt. We hebben onszelf geïsoleerd van onze omgeving om maar niet geconfronteerd te worden met onze eigen stilstand. Deze overleefstand is de ernstigste waarin we kunnen zitten. Maar maak je niet teveel zorgen, ik ga je natuurlijk ook vertellen hoe je vanuit deze bevriezing kunt afdalen naar vluchten, vechten en vervolgens naar je parasympatische zenuwstelsel (de plek waar creativiteit, rust, helderheid en zelfvertrouwen aanwezig zijn in ons)

VLUCHTEN of ook wel; niet in het hier en nu kunnen zijn, de 2e van de redenen om niet tot een keuze te hoeven komen

Deze staat van zijn typeert zich door verslavingsgedrag of dissociëren. Teveel drinken, verslaafd aan seks. In gedachten niet in het hier en nu zijn , maar constant afreizen naar plekken waar het ‘beter’ is. Dit overlevingsmechanisme wordt door een groot deel van de mensen in ongelukkige relaties toegepast. Verliefd worden op een ander, verhoudingen aangaan. het speelt zich allemaal af op het niveau van de overleefstand VLUCHTEN en weer houdt ons ervan te ervaren dat de oplossingen liggen in ons parasympatische zenuwstelsel (de plek waar creativiteit, rust, helderheid en zelfvertrouwen aanwezig zijn in ons)

VECHTEN of wel agressief in onze communicatie, de strijd aangaan en de 3e redenen om niet tot een keuze te hoeven komen

Vechten is de meest gunstige van de drie. Je hebt namelijk nog energie. Bent nog niet op de vlucht geslagen en voelt je nog strijdbaar. Alleen hebben de acties die je onderneemt weinig resultaat. Je wordt dus langzaam moe. Je probeert met man en macht het tijd te keren, maar het lukt maar niet. Je voelt je onbegrepen en mist de juiste woorden, maar verbind ook geen consequenties aan het gedrag van de ander.  Hierdoor blijven jullie in cirkels draaien. Je te snelle ademhaling is eigenlijk het enige dat instaat tussen jou en het parasympatische zenuwstelsel (de plek waar creativiteit, rust, helderheid en zelfvertrouwen aanwezig zijn in ons)

Als je langer leert uitademen dan lukt het je om na verloop van tijd weer in het parasympatische zenuwstelsel (de plek waar creativiteit, rust, helderheid en zelfvertrouwen aanwezig zijn in ons) te komen. Maar dan ben je er nog niet. Je mag nieuwe gewoonten aanleren om terug val te voorkomen. Ik ga je daar stap voor stap bij helpen. Zodat jij kan beslissen of je in deze relatie wilt blijven, maar dan vanuit zelfvertrouwen en veel meer onafhankelijkheid, of je een knoop doorhakt en 95% van je aandacht durft te gaan steken in jouw oplossingen. En slechts 5% in je probleem.

Het is mijn visie dat relatie coaching/therapie beschikbaar en betaalbaar mag zijn voor iedereen die steun zoekt. Omdat we uiteindelijk onze wereld een stukje mooier kunnen maken. Kijk hier wat ik voor je kan betekenen in de komende periode zodat ook jouw wereld een stuk mooier wordt.

Tot snel, Marieke Proper

Pin It on Pinterest

Share This