3 manieren om verder te gaan na overspel

Wat doe ik zoal? En waarom deel ik; 3 manieren om verder te gaan na overspel, met je? Als auteur van de romans In De Ban Van De Tweelingziel deel 1 & 2 heb ik 10.000 lezers mogen raken. Het verhaal gaat over Madelin, een moeder van drie kinderen, die verliefd wordt op een zakenrelatie van haar man. Ik werk nu meer dan tien jaar als relatietherapeut en vitaliteitscoach. Ik heb mij ook gespecialiseerd in verslavingen rondom relaties. Als seks verslaving bij vrouwen, verslaving aan aandacht en alcoholgebruik om gevoelens te onderdrukken. Ik heb duizenden vrouwen en mannen geholpen die radeloos of soms zelfs getraumatiseerd waren door relatieproblemen. Ik durf dus wel te zeggen dat ik een #1 expert ben in Nederland op dit gebied en deel dus manieren die bewezen voor anderen hebben gewerkt. Kijk je graag video. Ik heb een hele reeks gratis video’s voor je opgenomen die jou meer inzicht geven in wat er met je gebeurd als je verliefd wordt op een ander.

Als je ontdekt dat je partner is vreemdgegaan, of je hebt zelf een affaire opgebiecht brengt dit een enorme schok te weeg binnen relaties, maar ook binnen hele families. Het fundament van de relatie, namelijk het vertrouwen en de exclusiviteit ervan hebben een dauw gekregen. Heel vaak betreft het overspel met een bekende. Een gezamenlijke vriend of vriendin. Een familielid van de ander, een collega of terwijl iemand waar jullie beiden of één van jullie een band meeheeft. Dat maakt de situatie soms uiterst ingewikkeld en pijnlijk. Het kan dus zeker zo zijn dat een partner zich verraden voelt door meerdere personen. Dit brengt verdriet, woede en een gevoel van minderwaardigheid met zich mee. En ondanks dat is er vaak een enorme angst de ander te verliezen en daarmee de drang om de relatie te redden groot. Na de aanvankelijke eerste crisis kijken sommige koppels terug en zien het overspel als de ultieme wake-up call voor de relatie. Echter voor het zover is, gaan ze door allerlei fases. Opvallend veel koppels besluiten om samen verder te gaan na overspel. Ze vergeven elkaar zaken waarvan ze nooit hadden verwacht dit te kunnen en zetten ‘ego-zaken’ aan de kant om hetgeen ze samen hebben opgebouwd aan herinneringen, bezittingen en familiebanden, maar ook liefde te kunnen behouden.

Vaak volgen er vele gesprekken over de redenen van het overspel en ieder zijn eigen aandeel in de relatie. In een gunstig geval brengen de gesprekken al meer verbinding en aantrekkingskracht door openheid en kwetsbaarheid. Zolang er gepraat wordt over verlangens, tekortkomingen en behoeftes en beide partners een spoedcursus zelfinzicht doorlopen is er goede hoop voor de relatie. Maar man o man wat wordt er veel van partners gevraagd in deze situatie. Er zijn dan ook veel partners die steeds opnieuw terugvallen in boosheid of blijven hangen in open eindjes. Ze hebben zoveel onbeantwoorde vragen, voelen zich enorm belazerd en raken meer verbitterd. Hierdoor komen ze voor hun gevoel niet verder. Ze geven de ander de schuld van alles en hebben het gevoel dat hun leven is verwoest door het bedrog. Voelen zich minder waardig en kunnen lastig rationeel blijven. Dit vastzitten in de pijn brengt geen natuurlijke verbinding en sterker nog het staat seksuele aantrekkingskracht enorm in de weg. De relatie komt dus nauwelijks in beter vaarwater. Ondanks alle goede bedoelingen van beide partners om samen verder te gaan. In dit artikel probeer ik iedereen die ooit in deze situatie heeft gezeten te bedienen van drie manieren om verder te gaan na overspel. Ze dienen alle drie ingezet te worden voor een duurzame gelukkige relatie. Maar Rome is niet in één dat gebouwd. verwacht niet direct allerlei wonderen. Het is een duurzaam veranderproces. Pak de manieren stap voor stap op, maar wordt niet boos op jezelf/of de ander 😉 als je terugvalt in oude gewoontes. Herpak je en ga weer vol goede moet aan de slag met de manieren.

Met verdergaan bedoel ik ook echt verdergaan. Ik bedoel hiermee dat jij verder gaat zonder dat het overspel de lading blijft houden die je nu wellicht voelt. Ik bedoel hiermee dat je elkaar weer gaat vertrouwen. Niet omdat het overspel nooit meer kan gebeuren, maar omdat jullie band versterkt is. En ik bedoel hiermee dat je verder gaat en weer geluk gaat ervaren. Niet alleen samen verder als partners, maar ook het geluk weer vindt in jezelf en elkaar.

1e manier om verder te gaan na overspel

Deel zoveel mogelijk van jezelf. Wat is er gebeurd. Maar vooral ook. Wat is er voorafgaand aan het overspel gebeurd. In jouw hoofd? Leven? In jullie verbinding onderling? Jullie contact en communicatie? Hoe zag jullie rolverdeling eruit? En heeft dat ook een letterlijke rol gespeeld in de keuzes die je hebt gemaakt? Beantwoord zoveel mogelijk elkaars vragen. En probeer echt schoon schip te maken. Dit geldt vooral op gevoelsmatig niveau. Details kunnen heel pijnlijk zijn. De ene persoon heeft er juist behoefte aan zoveel mogelijk te weten te komen over het overspel en de ander niet. Ik zou vooral vragen waar de ander behoefte aan heeft. Wat wil hij of zij weten? In deze fase is transparantie van belang. Niet alleen voor elkaar, maar ook voor jezelf. Je wilt onder geen voorwaarde het gevoel hebben dat je achterom moet blijven kijken. Dat er later nog pijnlijke zaken boven kunnen komen drijven op onverwachtse momenten. Je wilt beide een goede keuze kunnen maken om wel of niet verder te gaan met elkaar en die is onder andere gebaseerd op het verhaal dat je vertelt. Durf je nu volledig eerlijk te zijn? Dan geef ik jullie een grotere kans opnieuw gelukkig te worden. Deel bij voorkeur dus zo veel mogelijk over wat je bezighoudt en ook wat je minder fijn hebt gevonden aan de relatie. Jullie moeten de kans krijgen om jezelf en de ander te vergeven in deze periode, maar ook ontdekken of jullie wel matchen in deze levensfase. Hebben jullie om die keuze te kunnen maken allebei de juiste ‘ingrediënten’ en informatie beschikbaar? Hebben jullie daarvoor voldoende liefde onderling, maar ook genoeg relativeringsvermogen, waardoor zaken niet uit zijn verband worden getrokken? Zijn jullie nog in staat de ander te vergeven? Je wilt onder geen voorwaarde door naar de volgende fase als dader en slachtoffer van het overspel. Je wilt door als gelijkwaardige partners.

2e manier om verder te gaan na overspel.

Hoe staat het met jouw zelfvertrouwen? Door het overspel, de hele situatie en de lastige keuzes die volgenden kan het zijn dat je je steeds kleiner bent gaan voelen. Zeker in relatie tot je partner. Heeft jouw zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen? Dan wordt het tijd om hiermee aan de slag te gaan. Het is belangrijk dat je in deze fase niet zozeer op je partner leert vertrouwen, maar des te meer op jezelf. Dat je zelfvertrouwen zo sterk wordt dat die ander wel een sukkel moet zijn wil hij de relatie met jou nogmaals op het spel zetten. En mocht het alsnog stuklopen tussen jullie, jij er zeker van kunt zijn het sowieso goed komt met jou. Had je al een lager zelfbeeld voor dit was gebeurd, dan is het tijd om aan de slag te gaan met jezelf. De focus heeft enorm op anderen gelegen en op je relatie redden en het is nu van belang dat je de focus legt op je eigen lijf en leden. Jij hebt jezelf nu keihard nodig. Het is van ongekend belang (voor al je relaties) om jouw zelfvertrouwen te vergroten, zeker als je samen gelukkig verder wilt na overspel. In deze fase kunnen velen goed wat coaching gebruiken. 4 sessies is vaak al genoeg. Sommige zijn vooral gebaad bijeen personal trainer om fysiek aan de slag te gaan, maar onderschat ook niet dat je mentaal sterk mag worden. Zeker als het overspel en de gehele situatie traumatisch voor je is geweest zou ik je aanraden hiermee aan de slag te gaan. Plan gerust een intake zodat we het samen kunnen hebben over de juiste manier om dit trauma aan te pakken. Velen van mijn klanten heb ik doorverwezen voor EMDR therapie. En die hebben die als zeer effectief ervaren. Maar velen zijn gebaad geweest bij leefstijl aanpassingen. Meer bewegen, betere voeding, meer slapen en met je eigen passies bezig gaan zijn allemaal manieren om je zelfvertrouwen te boosten. Zelfvertrouwen vergroten is veelomvattend. Je kunt er mee starten, maar velen weten niet precies waar. Dit is het moment om de juiste hulp in te schakelen, zodat je achteraf kunt terugkijken op deze periode als een fase van groei.

3e manier om verder te gaan na overspel.

Accepteer onvolmaaktheid, maar bovenal verschillen in behoeftes en laat elkaar weer vrij. Dat is een hele mond vol. Vaak schieten we na overspel in de overleefstand en de controle stand en gaan we alles uitsluiten om maar nooit meer deze pijn te hoeven ervaren. Het tegenovergestelde is echter wenselijk. Probeer niet te voorkomen dat dit nooit meer zal gebeuren. Vraag het elkaar bij voorkeur niet eens. ga er liever vanuit dat dit weer kan gebeuren. Hoe pijnlijk ook. Het zit kennelijk in de ander om zich aangetrokken te voelen door anderen. Pijnlijk, maar waar. Als je hier de controle afslag neemt verzeker ik je dat de spanning vooral zal toenemen. Dat is niet wenselijk. Versterk liever je eigen zelfvertrouwen en blijf met elkaar in gesprek over verlangens, behoeftes, grenzen en wensen. Ik heb daarvoor een prachtig e-boek gemaakt, Liefde, Vrede en Geluk, de 7 Gouden Geheimen. Je kunt het downloaden en aan de hand van de vragen die ik je stel gesprekken aan blijven gaan met elkaar. Als je elkaar blijft controleren, angstig blijft voor overspel en herhaling dan heb je geen leven. Belangrijk is eerder dat je geen zaken meer mist bij elkaar. Dat je elkaar vrij laat zodat de aantrekkingskracht tussen jullie weer kan stromen, dat je elkaar op de hoogte durft te houden en elkaar weer ziet als individu. Dit is een uitdagende fase. Het vraagt veel van je vermogen je in te leven in de ander en tegelijkertijd je eigen grenzen helder te stellen. In gesprek te komen met elkaar als je het in de toekomst even niet zo naar je zin hebt. Of als heftige verlangens weer de kop opsteken. Binnen een volwassen relatie durf je dan open te delen waardoor de druk zal afnemen. Maar jullie ook kunnen kijken, waar staan we nu? Hoe zit ik erin? Overspel, aandacht zoeken, affaires aangaan kunnen verslavend zijn. En een verslaving komt vaak voort uit een vlucht, of omdat we iets onderdrukken. We zoeken iets bij de ander, wat is dat wat we zoeken? Herken de triggers bij jezelf en je partner als jullie elkaar dreigen te verliezen. Aan de andere kant zit het ook in onze natuur om aangetrokken te worden tot anderen. Willen we kanten van onszelf ontwikkelen en terugvinden. vaak helpen andere relaties ons daarbij. Probeer hier open over te blijven praten met elkaar. Dat voorkomt stiekem gedrag. Juist dat stiekeme maakt het pijnlijk en traumatisch.

Heeft deze blog je geholpen? Deel deze blog met een ander die ook in deze situatie zit. Overspel komt veel meer voor dan erover gepraat wordt. Er heerst een enorme taboe op het onderwerp. Heb je behoefte aan persoonlijk contact en coaching? Ik beantwoord je vraag snel en dan plannen we een eerste afspraak in.

Liefdevolle groet, Marieke Proper auteur en relatietherapeut

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 48 uur persoonlijk te beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This