Jezelf verliezen in relatie

Jezelf verliezen in relatie
Hoe herpak je je kracht met hulp van relatietherapie, mindfulness en gedragsverandering?
In het begin van een relatie voelt alles vaak nieuw, spannend en verbonden. Je doet moeite voor elkaar, je groeit naar elkaar toe, en het voelt alsof je samen één bent. Maar wat als die verbondenheid langzaam omslaat in afhankelijkheid? Wat als je jezelf steeds meer verliest in de relatie — je eigen behoeften negeert, je grenzen overschrijdt en je identiteit vervaagt?
Het jezelf verliezen in een relatie is een veelvoorkomend, maar zwaar onderschat probleem. Het kan leiden tot claimend gedrag, conflicten, verlies van zelfvertrouwen en uiteindelijk zelfs het stuklopen van de relatie. Relatietherapeut Marieke Proper ziet dit regelmatig in haar praktijk en helpt mannen en vrouwen die worstelen met dit pijnlijke, maar oplosbare patroon.
Wat betekent het om jezelf te verliezen in een relatie?
Wanneer je jezelf verliest in een relatie, stel je de behoeften van de ander structureel boven die van jezelf. Je maakt je partner het middelpunt van je leven, waardoor je jouw eigenwaarde, identiteit en grenzen verliest. Dat gebeurt vaak geleidelijk: je past je steeds meer aan, vermijdt conflicten, en leeft op den duur bijna volledig in functie van de ander. Herkenbare signalen hiervan zijn:
-
Je voelt je onzeker of afhankelijk van de goedkeuring van je partner.
-
Je hebt moeite met alleen zijn.
-
Je cijfert jezelf structureel weg.
-
Je bent constant bezig met wat de ander nodig heeft, ten koste van jezelf.
-
Je twijfelt vaak of je relatie nog goed voor je is, maar je durft niet los te laten.
Marieke Proper benadrukt: “Het verliezen van jezelf in een relatie kan serieuze gevolgen hebben voor je mentale gezondheid. Het kan leiden tot angst, depressieve gevoelens en het verlies van levenslust
Video: Jezelf verliezen in relatie.
Ben je jezelf kwijt geraakt in je relatie? Voel je aan alles dat je jezelf niet meer bent? Kijk deze video tot het einde. In deze video deel ik belangrijke stappen die jou kunnen stimuleren om een comeback te maken.
De kracht van communicatie en gedragsverandering
Een belangrijke stap in het hervinden van jezelf is open en eerlijke communicatie. Als jij je opgesloten voelt, heb je waarschijnlijk ook moeite om je behoeften uit te spreken. Toch is dat precies wat nodig is: helder communiceren waar jij tegenaan loopt, waar je behoefte aan hebt en wat je grenzen zijn.
Gedragsverandering speelt hier een cruciale rol. Het gaat niet alleen om praten, maar ook om het stap voor stap veranderen van patronen. Marieke Proper werkt in haar relatietherapie met methodes die inzicht geven in gedrag, onderliggende overtuigingen, en de manier waarop koppels met elkaar omgaan. Haar cliënten leren:
-
Emotioneel onafhankelijker te worden
-
Grenzen te stellen en bewaken
-
Autonomie en verbinding te combineren
-
Gezonde patronen te creëren binnen de relatie
Mindfulness als anker in onrust
Een belangrijke stap in het hervinden van jezelf is open en eerlijka
Mindfulness is een waardevolle aanvulling binnen relatietherapie. Het helpt je om uit de automatische piloot te stappen en bewust stil te staan bij je gevoelens en gedachten. In plaats van te verdrinken in onzekerheid of paniek, leer je om met compassie naar jezelf en je situatie te kijken.
Mindfulness leert je ook om met open aandacht bij je partner te zijn, zonder direct te oordelen of te willen veranderen. Hierdoor ontstaat ruimte voor wederzijds begrip, acceptatie en oprechte verbinding.
“Mindfulness biedt rust in de storm. Het helpt je om terug te keren naar je eigen basis, zodat je met een heldere blik naar je relatie kunt kijken,” aldus Marieke Proper.
Jezelf verliezen in een affaire
Ook binnen affaires komt het verliezen van jezelf vaak voor. Het is niet ongebruikelijk dat iemand zich emotioneel vastklampt aan een nieuwe verliefdheid om te ontsnappen aan de leegte in de huidige relatie. Maar wat begint als passie, kan eindigen in verwarring, schuldgevoel en pijn voor alle betrokkenen.
Speciaal voor mensen die worstelen met deze complexe gevoelens, heeft Marieke een gratis videoreeks van 5 delen ontwikkeld. In deze video’s krijg je inzichten, steun en praktische handvatten om jezelf terug te vinden, ook als je te maken hebt met overspel, twijfel of schuldgevoel.
- Video’s vandaag nog in je inbox
- Gratis & direct inzicht
- Praktisch bij twijfel en relatiecrisis
Herpak jezelf en je relatie
Het herstellen van een relatie waarin jij jezelf bent kwijtgeraakt, begint bij het hervinden van je eigen kracht. Dat is geen egoïsme, dat is zelfzorg. Door aan jezelf te werken, geef je ook je relatie de kans om te groeien naar een gezondere, gelijkwaardigere vorm.
Wil jij hier concreet mee aan de slag? Volg dan de online masterclass ‘Grenzen Stellen & Behoeftes Aangeven‘ van Marieke Proper voor slechts €22,-. Of ontdek het uitgebreide online programma waarin je via verschillende methodes (zoals mindfulness, zelfreflectie en relatietherapie) leert hoe je weer stevig in je schoenen komt te staan.
Samen sterker vooruit
Jezelf verliezen in een relatie is pijnlijk, maar niet het einde. Met de juiste begeleiding, zoals die van Marieke Proper, en de inzet om te groeien, kun je terugkomen bij jezelf én een gezonde verbinding opbouwen met je partner. Of je nu midden in een relatiecrisis zit of de eerste signalen van verlies begint te voelen. Het is nooit te laat om de regie terug te pakken.

Relatietherapie
Soms lukt het niet om er alleen uit te komen en kan relatietherapie uitkomst bieden. Relatietherapie biedt een veilige omgeving om emoties te bespreken en een structuur te creëren.
Marieke Proper benadrukt dat het zoeken van de juiste hulp een teken van kracht is. Het erkennen van problemen en proactief werken aan oplossingen toont niet alleen je verantwoordelijkheid, maar voorkomt ook een scheiding of relatietrauma.
Wil je contact? Laat je gegevens hieronder achter en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.
Meer lezen:
Meer lezen over hoe je jezelf kunt herkennen en hervinden binnen een relatie? Lees dit artikel van Psychologie Magazine over: Zo blijf je jezelf in een relatie.