Ik wil scheiden! Neem jij écht goed de tijd om jouw keuze te maken? 3 tips die je nog niet eerder hebt gehoord
Ongeveer de helft van de koppels die bij mij komen voor relatie therapie kent één partner die van meet af aan wil scheiden. Dit wordt ook uitgesproken in de intake en is vaak ook al bekend bij de partner. Alsnog komen deze mensen bij een relatietherapeut uit en ik zal hun redenen met je delen. Voor ik dat doe zal ik mezelf kort voorstellen. Ik ben Marieke Proper, relatietherapeut, gespecialiseerd in overspel en burn-out en auteur van meerdere boeken over relaties. Waaronder de veel verkochte reeks In De Ban Van De Tweelingziel. Veel van mijn klanten kennen mij door de vele video’s op mijn YouTube kanaal of mijn videoreeks Verliefd op een ander, deze is gratis te downloaden.
De redenen waarom partners die willen scheiden alsnog bij een relatietherapeut uitkomen liggen voor de hand. 1. ze willen hun keuze in goede harmonie kunnen bespreken met hun partner. Soms lukt dat niet thuis omdat de emoties te hoog oplopen. 2. ze willen dat hun partner gaat accepteren dat een scheiding onvermijdbaar is, maar wel goede afspraken kunnen maken over de kinderen, huis, bedrijven, etc. En nog belangrijke gesprekken kunnen voeren over emoties of gebeurtenissen die hen tot de beslissing hebben gebracht. Bijvoorbeeld pijn door overspel of andere zaken als te weinig begrip of intimiteit of waardering. 3. ze willen een bepaalde tijd inlassen om écht goed de tijd te nemen om hun keuze te her-overwegen. Zeker als een partner er nog alles aan wil doen en écht niet toe is aan een gesprek over de scheiding, dan kiezen partners er vaak voor om zelf ook een periode te nemen om hun beslissing goed te doordenken, eventueel bepaalde, soms individuele en of gezamenlijke therapieën te volgen, zodat een beslissing weloverwogen wordt voor beide partners, of er soms ook nog teruggekomen wordt en een scheiding afgewend kan worden.
In dit artikel deel ik 3 tips met je voor als jij wilt scheiden, en wel de tijd wilt nemen om jouw keuze goed te kunnen maken. Het zijn tips die ik deel vanuit jarenlange ervaring als relatietherapeut en duizenden gesprekken met koppels. Het zijn dingen die hen hebben geholpen bij deze lastige zoektocht. Zeker als er een ander in het spel is. Je verliefd bent op iemand anders, kan het lastig zijn je voor te stellen dat de gevoelens voor je partner ooit nog terug kunnen komen. Ook voor die mensen heb ik dit artikel geschreven.
Tip 1. Als jij wilt scheiden dan is het goed om je partner te visualiseren in een nieuwe (gelukkige) toekomst met een andere partner
Scheiden is best heel definitief. Toch hebben veel mensen in de aanloop naar een scheiding nauwelijks door hoe definitief scheiden is. Zeker als je zelf verliefd bent op iemand anders, je partner er alles aan doet om een scheiding te voorkomen, kan het lastig voor te stellen zijn dat jouw straks ex-man/vrouw weer gelukkig wordt met een andere partner. En toch is deze kans zeer reëel. Sterker nog, vaak hebben partners die begrijpelijk eerst enorm emotioneel waren over een naderende scheiding, vooral omdat het niet als hun keuze voelde, relatief snel een nieuwe partner. Ze hebben veel over zichzelf geleerd in een korte periode, zijn door diepe rouw gegaan en staan na verloop van tijd weer open voor de liefde. Het klinkt een beetje bizar. Maar probeer het jezelf maar eens voor te stellen. Je partner heeft een nieuwe gelukkige relatie. Misschien zelfs plannen om nog een gezin te stichten met diegene. Gaat een nieuwe geschiedenis opbouwen met iemand anders. Hoe is dat voor jou? Ben je daar oké mee? Gun je het jouw straks ex partner om weer gelukkig in de liefde te worden? Of is er veel wrok en afgunst? Jaloezie en opgedaan relatie trauma? Of maakt de gedachten je verdrietig? En word je wakker. Is dit helemaal niet wat je wilt. Er is geen goed of fout in deze, maar de gedachten aan jouw straks ex partner met een ander kan je wel in contact brengen met werkelijke gevoelens en emoties. Soms is er totaal geen gevoel meer geweest voor je partner. Maar komt er bij deze gedachten van alles omhoog. Noteer dat eens voor jezelf. Je mag natuurlijk ook altijd reageren op deze post via het contactformulier.
Tip 2. Stel je in op een rouwproces, ook als jij degene bent die wilt scheiden komt er/ en ‘heb je recht op’ een rouwproces
Vaak heeft degene die wil scheiden het gevoel geen recht te hebben op een rouwproces. Dat is rationeel natuurlijk volslagen onjuist, maar dat neemt het gevoel niet weg. De omgeving drukt vaak ook een flinke stempel op jouw ‘rouwrecht’. Rouwen is heel belangrijk. Hoe meer je het voor je uitschuift, hoe langer het rouwproces waar je in komt kan duren. Dat is de ervaring die ik vele honderden keren heb teruggekregen van partners die in eerste instantie weinig gevoel hadden bij hun eigen scheiding. Vooral omdat ze geen gevoel meer hadden voor hun partner, dachten ze dat ze geen recht hadden op een rouwproces. Maar ook voor degene die wil scheiden is scheiden heel erg zwaar en pijnlijk. Je hebt vele herinneringen, een opgebouwd leven, gezamenlijke vrienden, schoonfamilie, een thuis, ga zo maar voort. Alles wordt anders. En dan mag je ruimte maken voor je eigen boosheid, verdriet en kan het ook jou gebeuren dat je in de put raakt en het even helemaal niet meer weet. Ik heb talloze partners bijgestaan ‘in de put’ en op hun dieptepunt na de scheiding. Zij waren iets te hard voor zichzelf geweest en raakten zelfs (niet uitgezonderd) in een burn-out.
Tip 3. Leeg de emmer met elkaar. Ga onder begeleiding de dingen bespreken die je pijn hebben gedaan, voordat je met de mediator de spullen gaat verdelen
Drink de gifbeker samen leeg. Leeg de emmer. Gooi de ballast van jullie af. Doe dat allemaal voordat je bij de mediator de spullen gaat verdelen. Dat zorgt ervoor dat jullie elkaar meer gunnen, betere co ouders kunnen zijn. Geheeld de volgende fase van jullie leven in kunnen stappen. Ik heb eindeloze sessies gehad met mensen over de zaken die hen enorm dwars hebben gezeten tijdens hun relaties. Dat zijn heftige sessies, met soms veel emoties. Maar waarin partners elkaar, vaak voor het eerst, uit laten praten. Het zijn hele belangrijke sessies. Zeker als er relatietrauma is opgedaan. Trauma kan geheeld worden, stresshormonen nemen af. Verbinding en respect keren terug. Heel waardevol en hoog nodig vaak. ‘Hadden we dat maar jaren geleden gedaan, dan hadden we hier vandaag niet gezeten’, was standaard het antwoord.
Wil je na het lezen van dit artikel iets delen of een afspraak maken voor een intake? Mail mij gerust of stuur een app naar Marieke Proper +31 623549844
Contactformulier
Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.
"*" geeft vereiste velden aan