In plaats van koste wat het kost de (slechte) relatie proberen te behouden, moet je eerst leren om van jezelf te houden & goed voor jezelf te zorgen. 

3 BELANGRIJKSTE PUNTEN UIT DIT ARTIKEL

  • Zeggen “maar ik hou van deze persoon” en in de relatie blijven kan duiden op een angst om ALLEEN VERDER TE GAAN OF te veranderen.
  • Beperkende overtuigingen als “beter wordt het leven alleen niet” of “mijn partner kan niet overleven zonder mij” houden mensen vast in een slechte relatie.
  • Liefhebben van een partner die manipulatief of agressief is, kan een teken zijn van een niet-genezen trauma uit het verleden. Het is hier de sleutel om de relatie te beëindigen en de liefde op jezelf te richten.

Waarom zitten we vast in slechte relaties?

Vaker wel dan niet, is het vanwege de algemene overtuiging dat als ik van je hou, dat betekent dat we bij elkaar moeten blijven. LIEFDE alleen is helaas niet voldoende voor een duurzame vaste relatie. Het is natuurlijk altijd goed om te zien of je dingen kunt oplossen met elkaar als een relatie ontspoort of als je in een tijdelijke crisis verkeerd, bijvoorbeeld als je in de basis wel een goede match bent en verder wilt na overspel.

Maar als je het hebt geprobeerd en geprobeerd en de relatie niet verbetert, is het tijd om echt te begrijpen dat ‘Maar ik hou van deze persoon’ echt betekent dat we op zoek zijn naar een onweerlegbaar excuus om niet uit een slechte relatie te stappen. Van iemand houden betekent nog niet dat hij of zij de juiste metgezel is voor een leven vol genieten, rust en groei en ontwikkeling. Een slechte relatie is funest voor je zelfvertrouwen, brokkelt je onafhankelijkheid af en kost ongelofelijk veel energie. We gaan er ten onrechte vanuit dat als we van iemand houden, we een relatie in stand dienen te houden. 

  • Vaak zijn we bang om alleen verder te gaan.
  • Bang om niemand anders te vinden.
  • Angstig dat we niet zonder die ander denken te kunnen.

Allemaal angsten en onzekerheden die al onbewust in ons zaten en ons in deze slechte relatie hebben getrokken. 

Als we de oorzaak van deze onzekerheden niet aanpakken, niet kiezen voor zelfzorg en zelfliefde blijven we slechte relaties aantrekken of durven we nooit iets beters voor onszelf te wensen.

Wat is nu het juiste om te doen als je vastzit in een slechte relatie of constant op de verkeerde mannen valt?

In plaats van jezelf nog meer pijn te bezorgen, kun je de liefde die je voelt voor een slecht passende partner aan jezelf geven. Erken elk gehechtheidstrauma en elke pijn uit het verleden dat je nog met je meedraagt ​​en ga hier eventueel een therapie voor aan. Online relatie coaching gaat je echt helpen beter voor jezelf te zorgen en jezelf lief te hebben.

In plaats van hopeloos gehecht te blijven aan een ongepaste, beledigende  en manipulerende partner, kun je meer gehecht raken aan jezelf. Voor jezelf op leren komen, je zelfvertrouwen en onafhankelijkheid opbouwen.

Eigenliefde klinkt misschien wat zweverig, maar is geen troostprijs. Het is de hoofdprijs. Hoe meer je echt van jezelf houdt en jezelf accepteert, hoe sneller je een partner aantrekt die werkelijk bij je past en ook jou waarde ziet. 

Het is moeilijk om een ​​relatie te verlaten vanwege de hierboven genoemde beperkende overtuigingen (als. ‘mijn partner kan niet zonder mij/ maar ik houd zoveel van hem’). Maar als je vaak lijdt en je relatie je ongelofelijk veel energie kost. Zorg er dan voor dat je BETER wordt in op jezelf passen en je eigen waarde gaat inzien. Bouw de moed op om uit deze relatie te stappen. 

Vaak proberen we uit een slechte relatie te ontsnappen door verliefd te worden op iemand anders. Dit kan tijdelijk een oplossing lijken, maar lijden tot een enorme chaos.

Als je eenmaal stappen hebt ondernomen om de relatie te verbeteren – zoals relatietherapie voor koppels, samen zelfhulpboeken lezen en nieuw gedrag oefenen – heb je gedaan wat je kon. Het is niet nodig om aan boord van een zinkend schip te blijven. Houd eerst van jezelf. 

Liefs Marieke
Auteur en relatietherapeut

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel?

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

Pin It on Pinterest

Share This