🔐

rijkdom in je relatie

Met meer passie en zingeving aan het werk

We gaan het in dit hoofdstuk hebben over Passie & Zingeving ten aanzien van je werk, maar zeker ook over de invloed van vitaliteit op dit belangrijke thema van jouw leven. En we proberen antwoorden te krijgen op de vraag: Hoe ervaar ik meer vreugde, zingeving en passie in mijn leven en werk?

Voor we daarmee starten, mag je jouw energizers een cijfer geven. Op een schaal van één tot en met tien, hoe vitaal voel jij je per energizer

1= belabberd en 10 uitmuntend. Ieder cijfer daartussenin geeft de mate van energie die jij ervaart ten aanzien van die energizer aan.

OEFENING

Geef je energielevel een cijfer (1-10):

 • Slapen
 • Voeding
 • Beweging
 • Humor
 • Passie
 • Ontspanning
 • Sociale contacten
 • Thuis
 • Werkleven
 • Zingeving

Passie in je werk

Passie en/of zingeving is dat wat een baan onderscheidt van gaaf werk. Maak deze twee Energizers bij voorkeur niet klein en/of onbelangrijk. Passie ervaren is wel degelijk belangrijk. Het zorgt ervoor dat je op maandag zin hebt in een nieuwe werkweek en de uren voorbij vliegen. Zingeving zorgt ervoor dat je een goed gevoel overhoudt aan een dag of project. Mensen met Passie voor hun werk stralen enthousiasme uit , zijn nieuwsgierig, vrezen geen uitdagingen en hebben doorgaans talent voor hetgeen ze doen. Mensen die met zingeving werken ervaren dat zij een maatschappelijke bijdrage leveren. De reden dat we er wellicht al tijden geen passie ervaren en/of te weinig aandacht aan Passie schenken, kan voortkomen uit een aantal aspecten:

 • PRAKTISCHE ASPECTEN> Prioriteiten liggen bijvoorbeeld elders. Te weinig slaap, te veel workload, jonge kinderen en of financiële zekerheid, waardoor je in werk zonder passie blijft hangen.
 • EMOTIONELE ASPECTEN> Onzekerheid, angsten, boosheid en/of verdriet (over ons lichaam, over onze relatie, teleurstellingen, et cetera).
 • HORMONALE ASPECTEN> Als je vermoedt dat je hormonaal niet in balans bent en dat er hierdoor Passie ontbreekt dan kan het zijn dat je door een hormonale verandering gaat. Speelt langdurige stress een rol in een verstoorde hormoonhuishouding (aanmaak van Adrenaline en Cortisol)? Pak gezonde gewoonten op als gezonde voeding, regelmaat en voldoende slaap/ontspanning zodat de hormoonbalans kan herstellen. Vermijd bij voorkeur high intensity sports, suiker en/of alcohol. Daarnaast kan je in kleine stappen jouw creatieve kant aandacht schenken door te schilderen, schrijven, zingen of te ontwerpen. Zoek passie in bepaalde hobby’s zonder dat er een hoge druk is om te presteren.

Waakvlam

Als er passie ontbreekt, staan we onvoldoende in contact met onze behoeftes. Grote kans dat we onze grenzen en behoeftes hebben genegeerd en maar door zijn gegaan op een auto pilot. We zijn niet écht bezig geweest met wat ons drijft en ons in vuur en vlam zet. We hebben onvoldoende de rust genomen om stil te staan en om ons heen te kijken, om te ontdekken of we op de goede weg zijn. Waarschijnlijk zijn we vooral veel aan het DOEN, maar weinig aan het VOELEN of dit ook werkelijk is wat we WILLEN.

Als de passie ontbreekt dan maken we van onze behoeftes onvoldoende een prioriteit. We zien onszelf niet voor wie we zijn. Er zijn andere dingen die we voorrang geven zoals de zekerheid die onze baan ons biedt. Onze drang om alles goed te doen voor anderen. En we besteden buiten onze werktijd geen aandacht aan het ontwikkelen van ons talent, maar kijken een serie, scrollen op social media, kijken liever een  belangrijke voetbal wedstrijd of we vallen vanwege vermoeidheid iedere avond voor de tv in slaap, waardoor het ons niet lukt om ons leven te veranderen. Kortom, passie wordt vrij vlug ingehaald door andere ‘zaken’. We staan op de automatische piloot en ervaren een waakvlam, in plaats van Passie.

Reflectie vragen

 • Waar mag iemand jou vroeg voor wakker maken?
 • Wanneer ervaar jij echte passie?
 • In welke situatie vliegt de tijd voorbij?
 • Waar vindt jij dat je echt talent voor hebt?
 •  

Op welke wijze grijpen alle Energizers in elkaar?

Geert haalt geen voldoening uit zijn werk. Om zijn onvrede te onderdrukken drinkt hij elke avond ongeveer zes blikjes bier en eet hij vooral ongezond en vet eten. Hierdoor is zijn gewicht behoorlijk toegenomen, slaapt hij slecht, snurkt hij, wordt hij vermoeid wakker en is hij overdags snel geïrriteerd. Vooral zijn directe collega’s en klanten hebben hiermee te maken. Na jaren van waarschuwen en opstapelende problemen ontslaat zijn werkgever hem uiteindelijk vanwege agressief gedrag tegen een klant. Ineens is hij zeven dagen in de week thuis, krijgt hij geen beweging of frisse buitenlucht meer, gaat meer snoepen en heeft te veel tijd om na te denken, waardoor intern de frustraties oplopen. Hij drinkt nu acht bier op een avond en er ontstaan langzaamaan steeds serieuzere relatieproblemen met zijn vrouw Trudy. Geert reageert zijn frustraties en agressie nu af op zijn vrouw die, net als zijn werkgever, op haar beurt haar geduld met hem heeft verloren. Op dat moment komen ze bij de therapeut. Trudy heeft al aangegeven dat ze van hem gaat scheiden als hij niet verandert. Oftewel de consequentie is helder. 

Geert heeft in dit voorbeeld te maken met meerdere uitdagingen. Van een gesprek aan passie en zingeving op zijn werk, tot een uitdaging als vluchten in alcohol/verkeerde voeding, met alle gevolgen van dien. Dit is een extreem voorbeeld, maar het schetst wel hoeveel invloed alle energizers op elkaar hebben. Geert heeft in potentie de kans om een aantal zaken te verbeteren, alleen al door zijn patroon van alcohol gebruik na werktijd aan te passen. Waardoor hij beter gaat slapen en weer energie heeft om overdags de kansen te zien die voorbij komen. En of nieuwe paden te onderzoeken. Kortom, voor Passie en Zingeving is een gezonde basisenergie nodig.

Beter Slapen

Een trend die we op het moment veel terugzien is dat mensen kort of onrustig slapen, omdat ze de drukte van overdag meenemen naar bed. Ze zijn overdag nauwelijks nog ontspannen, waardoor ze ook ’s nachts ‘aan’ blijven staan. Naast de onderstaande tips zijn deze mensen gebaad bij het doen van ademhalingsoefeningen. Een buikademhaling oefenen gaat je helpen om meer te ontspannen en ook ‘s nachts beter door te slapen. Als je van jezelf weet dat je ’s nachts ‘aan’ staat, dan adviseer ik je om meer korte ontspanningsmomenten door de dag in te bouwen.

 • Ademhalingsoefeningen, powernaps, meditatie, et cetera.
 • Matig koffiegebruik (niet na 15:00) en drink minimaal alcohol.
 • Lig je ‘s nachts te piekeren, bouw overdag bewust een piekeruurtje in. Het kan zijn dat iets belangrijks jouw aandacht vraagt of dat je iets juist meer mag loslaten.
 • Beperk blauw licht: pc, tablet, (gebrek aan energie? Die je smartphone vaker na 19:00 uur uit!)
 • Seks is misschien wel het beste medicijn voor inslaapproblemen. Het ontspant en na een orgasme komen er hormonen vrij die je in slaap helpen.
 • Zorg overdag voor voldoende fysieke inspanning. Als we alleen geestelijk uitgeput zijn, is ons lichaam niet moe genoeg!

Gezonde Voeding

Vaak weet je van jezelf best of je gezond of ongezond eet. Uitzonderingen daargelaten vertelt ook je gewicht en met name je vetpercentage en je vochthuishouding veel over wat je dagelijks eet en drinkt. Of we echt goed voor onze darmen zorgen zien we terug in de wc. Gaan we gemakkelijk voor een grote boodschap of hebben we veel last van verstopping of diarree? Ik hoor je bijna vragen; ‘Wat heeft dit nu in hemelsnaam met Passie en Zingeving te maken?’ Toch heeft gezonde voeding een direct effect op onze levensvreugde en de mate waarin we energie hebben om zingevend bezig te zijn. Als we bijvoorbeeld veel snoep eten, schommelt onze suikerspiegel constant en dit heeft allerlei effecten op onze hormoonhuishouding. We raken totaal uit balans. Vermoeid, overprikkeld en als we dit patroon lang genoeg voortzetten kunnen we overgewicht krijgen en zelfs suikerziekte. Dit heeft een enorm effect op jezelf en je relaties met anderen. Hoe gezonder en fitter we ons voelen, hoe minder klachten we hebben en hoe minder zorgen we ons maken over onze gezondheid. En omdat we minder stress ervaren, gaan we meer energie uitstralen en als gevolg hiervan kunnen we ook meer positieve energie in onze carrière en of passies steken. Als we ons goed voelen en voeden kunnen we veel meer aan. Onze veerkracht neemt toe en we zijn beter bestand tegen ziektes en stressvolle gebeurtenissen.

In het voorbeeld van Geert zorgt het patroon van ongezonde voeding als te veel alcohol en vet eten voor de nodige interne en externe onrust.

Neem kritisch je eigen eet- en drinkgewoonten onder de loep. Als je zelf een gezonde leefstijl ontwikkelt, neem je anderen vaak automatisch mee in je enthousiasme of aan de hand van zichtbare resultaten.

Advies:

 • Vermijd geraffineerde suiker zo veel mogelijk. Begin klein, maar begin wel nu. Geen suiker meer in de koffie. Niet meer naar de snackbar. Geen ijsjes, koekjes of snoepjes meer, het zijn allemaal loze calorieën en vallen niet onder de noemer voeding. Hanteer de 80-20 regel. 20% van de tijd mag je zondigen. Dat komt neer op ongeveer 1 dag in de week.
 • Eet voldoende eiwitten, zeker als je veel sport.
 • Neem als tussendoortje iets gezonds. Komkommer, wortel, tomaten, noten of een appel. Het is allemaal een kwestie van gewenning.
 • Laat beperkende gedachten niet toe als: ‘Ik lust geen koffie zonder suiker.’ Of ‘wortels zijn voor konijnen.’ Start gewoon met het veranderen van kleine gewoonten en denk er niet te veel bij na. Stel jezelf wat vaker de vraag: ‘Is dit goed voor mij?’
 • Weet wat je eet. Draai producten om voordat je ze koopt en lees etiketten. Soms zit er ongemerkt heel veel zout en suiker in de producten. Maar ook rommel. Denk niet te snel: dan kan ik niks meer eten. Je mag best kritisch zijn. Het is jouw lijf.
 • Drink minimaal 8 glazen water of kruidenthee op een dag.

Meer Bewegen

Lopen is een laagdrempelige en uiterst gezonde vorm van bewegen. Het is gratis en zodra je het meer doet is het ook nog eens heel erg leuk en wordt het zelfs onmisbaar. Maar natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden om meer te bewegen en/of dit te motiveren, zoals:

 • In pauzes tijdens je werkdag een rondje om of sporten.
 • Installeer een stappenteller. Check je hartslag zo nu en dan eens.
 • Wandel minimaal 3 x per week op een vast tijdstip.
 • Zoek een sportmaatje of doe mee aan groepslessen.
 • Kies bewust wat vaker een parkeerplek verder weg van je bestemming. Dat dwingt je te lopen. Wandel voor een kleine boodschap naar de supermarkt en neem niet meer voor alles de auto.

Breng Passie/zingeving terug

We hebben het al uitgebreid gehad over de verschillende redenen die Passie en Zingeving in de weg kunnen staan. We gaan met de volgende vragen meer inzicht krijgen in wat jou in vuur en vlam zet. Waar jij van AAN gaat. En wat jou drijft.

Reflectievragen

 • Wat is voor jou een belangrijke waarde?
 • Wat wil je anderen graag meegeven over die waarde?
 • Wat kan jou helpen om andere keuzes te gaan maken en meer te leven naar jouw waarden?


Advies:

 • Praat met anderen over je passie, dan gaat het veel meer leven.
 • Maak het belangrijk. Geef jouw passies of dat wat jou een gevoel van zingeving geeft meer prioriteit.
 • Wees creatief. Breng meer humor in je leven. Lach vaker. Maak gelukshormonen aan door vaker te glimlachen.
 • Schenk dagelijks aandacht aan je eigen behoeftes.

Scroll naar boven