🔐

logo-rijkdominjerelatie

Ik wil stoppen met mijn relatie, 3 dingen om rekening mee te houden

Inhoud

 

Als de gedachte; Ik wil stoppen met mijn relatie, door je hoofd gaat, dan is daar veel aan vooraf gegaan.

In dit artikel deel ik 3 dingen waar je rekening mee kunt houden als jij voornemens bent je relatie te beëindigen. Een langdurige relatie beëindigen doe je niet zomaar. Daar gaan lange perioden van twijfel met ups & downs aan vooraf. Onoverkomelijke verschillen in denken en doen, onoplosbare communicatieproblemen, verschillen in normen en waarden, overspel en/of leugens en bedrog, maken dat je de knoop na lang wikken en wegen doorhakt. Er kunnen allerlei redenen zijn dat je wilt stoppen met jouw relatie. Ruzie en conflict is niet in alle gevallen de oorzaak van het willen beëindigen van een relatie. Vaak is het uitblijven van passie en aantrekkingskracht, het ontbreken van diepgaande gesprekken, het niet aangeven van grenzen, het langdurig negeren van elkaars behoeftes een reden voor mensen om uiteindelijk met de relatie te willen stoppen. Mensen in een ogenschijnlijk harmonieuze relatie kunnen zich wel degelijk ongelukkig, eenzaam en onbegrepen voelen. Een ander levenspad voor zich zien en daarom willen stoppen met een langdurige relatie.

Ik wil stoppen met mijn relatie; wat doet relatietherapeut Marieke Proper voor koppels

Veel mensen nemen contact op met relatietherapeut Marieke Proper, als ze overwegen om te stoppen met hun relatie. Er zijn een aantal redenen om contact op te nemen met een relatietherapeut als je een relatie wilt beëindigen en er zijn 3 dingen om rekening mee te houden. Marieke Proper is relatietherapeut, gespecialiseerd in overspel, burn-out en relatie crisis. Een relatietherapeut wordt regelmatig ingeschakeld als partners uit elkaar willen. Het kan zijn dat gesprekken thuis niet tot een concrete beslissing leidde. In sommige gevallen speelt veiligheid een rol. Het kan ook zijn dat een partner de situatie bagatelliseert, dreigt met een vechtscheiding of een partner helemaal niet mee wil werken aan een scheiding. Een relatie verbreken in het bijzijn van een therapeut is veilig, geeft helderheid bij beide partners en er kan een follow-up plan gemaakt worden. 

Ik wil vrijblijvend persoonlijk advies in deze situatie

1e punt; Er breekt een nieuwe fase aan als je een relatie stopt

Het eerste om rekening mee te houden is de verandering die een verbroken relatie met zich mee brengt. Niet alleen voor je partner, maar ook voor jouzelf en eventuele kinderen. Een scheiding heeft zowel praktische als emotionele gevolgen. Kan je die aan? Zowel financieel als emotioneel. Of ben je op van de stress, slaap je al tijden slecht en heb je een lege bankrekening? Ik hoor je bijna denken; ‘dat mogen toch geen redenen zijn om in een relatie te blijven hangen die mij ongelukkig maakt’ Klopt alleen is een goede nachtrust wel een voorwaarde voor het maken van een weloverwogen beslissing. Ook is het fijn als je beiden in een bepaalde mate onafhankelijk bent. Is dat niet het geval, dan zijn dat de dingen waar je aan kunt werken, voordat je een scheiding definitief doorzet en compleet afhankelijk van elkaar blijft. Kortom, ben je zelf klaar voor de scheiding?

onafhankelijker worden binnen relatie

Ik wil eerst binnen mijn relatie onafhankelijker worden!

Een relatie stoppen doe je samen. 2e punt om rekening mee te houden

We gaan er ten onrechte vanuit dat we eenzijdig een relatie beëindigen. In de praktijk blijkt dat de koppels die in een redelijke mate overeenstemming hebben over het beëindigen van de relatie, beter kunnen praten in een volgende fase en gemakkelijker afspraken kunnen maken. Een relatie stoppen en de gemaakte afspraken veranderen, een thuis en een gezin opbreken, dat doe je niet alleen. Dat doe je samen. Vaak zijn beide partners al snel even betrokken bij deze ingrijpende beslissing en alle gevolgen. Een grote behoefte aan duidelijkheid, knopen die doorgehakt dienen te worden, een initiatiefnemer die ook op momenten onzeker is over zijn of haar besluit, maakt dat relatie uiteindelijk meestal door beide partners verbroken worden. Zodra de relatie stopt begint er echter een nieuwe fase. Namelijk het daadwerkelijke uit elkaar gaan. Nieuwe afspraken maken, zaken opsplitsen, verantwoordelijkheden verdelen, emoties alleen verwerken, etc. Soms wonen partners noodgedwongen nog een periode bij elkaar in huis of start er een fase van ‘zwerven’. Een vermoeiende en pijnlijke tijd, waarin de nieuwe afspraken langzaam vorm krijgen.

Ik wil vrijblijvend persoonlijk advies in deze situatie

relatie verbreken

relatie verbreken

Een relatie stoppen brengt emoties met zich mee. 3e punt om rekening mee te houden

Gemiddeld ontvang ik 2 a 3 keer in de week een koppel in mijn praktijk waarvan ik vooraf al weet dat ze de relatie willen verbreken, of een koppel waarvan in elk geval bekend is dat één van beiden niet meer verder wil. Dat zijn gesprekken waarin begrijpelijk veel emoties gedeeld worden. Zowel bij de initiatiefnemer, als degene die de relatie liever nog een tweede of derde kans zou hebben geven spelen allerlei gevoelens een rol. Een relatie stoppen doet zeer. Gedeelde herinneringen een nieuwe plek geven. Een gezamenlijk thuis opnieuw inrichten en opgebouwde vrienden inlichten over de genomen beslissing. Kinderen die het nieuws te horen krijgen dat hun ouders uit elkaar gaan. Het is heel erg verdrietig en deze tijd is zo ingrijpend dat mensen er slecht van slapen en zelfs overspannen van kunnen raken. Als er een keuze is gemaakt bij overspelEen partner verliefd is geworden op iemand anders, dan zijn er vaak hele heftige emoties tijdens een slechtnieuwsgesprek in de praktijk. Maar blijken partners in veel gevallen toch ook heel begripvol. Het kan prettig zijn of voor meer veiligheid zorgen dat er een derde bij is. Zodat keuzes wel overwogen genomen worden, beide partners vrij hun emoties kunnen delen met elkaar en er vervolgstappen besproken kunnen worden.

Wil jij vrijblijvend informeren of relatietherapie voor jullie situatie kan werken? Wil je jouw relatie stoppen? Of overweeg jij juist na het lezen van dit artikel om het nog een 2e kans te geven?

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ja, ik wil de 7 gouden geheimen downloaden
liefde, Vrede, en geluk
liefde, Vrede, en geluk
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven