🔐

logo-rijkdominjerelatie

15 redenen waarom mensen vreemdgaan, die niets met seks te maken hebben

Inhoud

Waarom gaat mijn partner vreemd? Waarom ga ik vreemd? Als je in een zaal met 1000 mensen de vraag stelt wie er wel eens met overspel te maken heeft gehad steken 800 mensen hun vinger in de lucht. Zijzelf, hun partner, hun ouders of beste vriendin heeft het meegemaakt. Het is een onderwerp dat veel pijn brengt (zeker partners kunnen getraumatiseerd, en of in chronische stress raken na het uitkomen van een affaire), maar het onderwerp wekt bijna evenveel nieuwsgierigheid bij een hele grote groep mensen. Overspel brengt gevoelens van Vrijheid, Variatie, Verleiding, verroering en een langdurig Voorspel bij mensen omhoog. Vandaag deel ik 15 redenen met je waarom mensen vreemd gaan die niet direct op seks gebaseerd zijn. Ik voel mij als relatietherapeut af en toe een halve biologielerares, want besef; Mensen zijn net dieren die zich willen voortplanten. Mensen zoeken een partner om te binden en mee voort te planten. Ik zie de drang om voort te planten dan ook regelmatig voorbij komen als een hele sterke reden voor overspel. Seksuele energie is de sterkste energie die er bestaat. Het zorgt ervoor dat wij mensen niet uitsterven. Wij mensen hebben echter ook veelal psychologische redenen om een scheve schaats te rijden, vandaag deel ik er 15 met je. veel leesplezier en inzicht gewenst,
Marieke Proper, #1 Relatietherapeut en auteur van de bestseller romans In De Ban Van De Tweelingziel deel 1 & 2

15 redenen waarom mensen vreemdgaan die niet direct op seks gebaseerd zijn:

 1. Wraak; Soms wordt vreemdgaan gebruikt als middel van straf voor de partner ‘waarvan wordt aangenomen’ dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Misschien is je partner langdurig dominant of verslaafd en zoek je een reden om hem terug te pakken voor wat hij of zij jou aandoet? Het hoeft niet per se seks te zijn. Misschien beland je in een chat met een ex vriend of nodig je je ex uit voor een etentje. In beide gevallen kan jouw partner uit jaloezie het scenario als bedrog beschouwen. Misschien negeert je partner je gevoelens en is dit een poging om aandacht te krijgen van iemand anders. Ook als er geen fysiek contact is geweest kan het moeilijker zijn om de problemen in deze relatie op te lossen wanneer het vermeende bedrog voortkomt uit wraak. Onderliggende issues dienen liever voor dit uitkomt aangepakt te worden om erger te voorkomen. Agressie (verbaal of fysiek) is in deze relaties helaas vaak een enorm probleem.
 2. Ego; Sommige mensen hebben veel bevestiging nodig van anderen dat ze geweldig zijn. Hun behoefte om het ego te voeden door zelfbevrediging, seksueel of anderszins, gaat boven het vertrouwen, de liefde of het welzijn van hun relatie. Zijzelf staan op nr 1 en daarna komt pas de relatie. Het wij. Deze mensen zijn gevoelig voor de aandacht van anderen en gaan ver om die aandacht te krijgen.
 3. De verliefdheid is over; Soms begint een persoon een nieuwe relatie zonder de huidige relatie te hebben beëindigd. Het kan zijn dat je niet meer verliefd bent op je huidige partner en dat je niet zeker weet hoe/of en wanneer je de relatie moet beëindigen. Wat je wel weet is dat je hals over kop verliefd bent geworden op iemand anders, en je merkt dat je een relatie begint op te bouwen met iemand voordat je je huidige hebt beëindigt. Dit hoeft (nog) geen seksuele relatie te zijn. De relatie kan zich wel mentaal en spiritueel enorm verdiepen in een korte tijd en de aantrekkingskracht kan haast onweerstaanbaar zijn.  Behoorlijk verwarrend allemaal. Speciaal voor jou heb ik een videoreeks opgenomen.
 4. Afstand; Een factor waarmee mensen rekening houden bij de beslissing om al dan niet een relatie met iemand aan te gaan, is de nabijheids-factor. Woont de persoon waarmee je vreemd wilt gaan in de buurt? Kom je elkaar geregeld tegen? Werken jullie samen? Is er seksuele aantrekkingskracht? In dezelfde geest speelt nabijheid een rol bij de beslissing om vreemd te gaan als je huidige intieme partner zich op zakenreis of vakantie is en de romantische interesse dichtbij. Gevoelens van eenzaamheid zijn vaak een extra risico bij het relaties waarin partners veelvuldig ver van elkaar vandaan zijn. (Denk aan mensen die veel reizen voor hun beroep of langdurig in het buitenland verblijven)
 5. Onvermogen om te binden; Er zijn veel verhalen over mensen die de stap van trouwen zetten en zich nog steeds niet kunnen binden. Het onvermogen om je te binden is niet alleen voorbehouden aan stellen die terloops aan het daten zijn. Of je nu aan het daten bent of getrouwd bent, bezorgdheid over toewijding kan zich op verschillende manieren manifesteren; bedrog is maar één manifestatie. Mensen die om deze reden vreemdgaan hebben een sterke behoefte aan vrijheid en variatie.

 6. Behoefte aan afwisseling; Afwisseling is het kruid van het leven. Dat excuus wordt soms gebruikt door degenen die vreemdgaan. Maar eigenlijk is dit ook iets van moeder natuur. Zodra de seksuele interesse voor de huidige partner afneemt (vaak na voortplanting en of langdurig samenzijn) ligt bij deze mensen overspel op de loer. Ze willen zich opnieuw binden en hebben behoefte aan een nieuw avontuur en een romantische partner met meer gemeenschappelijke interesses. Ze hebben behoefte aan nieuwe prikkelende conversaties en gedeelde activiteiten waaraan de partner niet kan of wil deelnemen.

 7. Problemen met het gevoel van eigenwaarde; Mensen met problemen met het gevoel van eigenwaarde, zoals ouder worden of problemen met het ideale lichaam, kunnen de behoefte hebben om het gevoel te hebben dat ze gewild zijn en begeert te worden door anderen. Het betekent niet dat ze seks met anderen moeten hebben, maar ze brengen zichzelf in situaties waarin ze de aandacht krijgen waar ze naar hunkeren, ten koste van hun relatie. Ze kunnen flirten en anderen ertoe brengen te geloven dat ze beschikbaar zijn om aandacht te krijgen. Flirten zelf wordt door sommige partners gezien als vreemdgaan. Maar laten we eerlijk zijn, het feit dat iemand anders je seksueel wil hebben, geeft een enorme boost, zo niet op zijn minst tijdelijk, aan iemands zelfrespect.

 8. Verveling; Ze vervelen zich gewoon. Ze proberen het slop te elimineren door te flirten, gevaarlijke spelletjes te spelen of online op zoek te gaan naar aandacht. Het kan ook zijn dat deze mensen vanuit verveling allerlei interessante verbanden gaan leggen en interesse krijgen voor spiritualiteit. Het internettijdperk heeft veel mogelijkheden geboden voor bedrog en het stoppen van verveling of het doden van de tijd.

 9. Een passief-agressieve boodschap aan hun partner; Zoals eerder opgemerkt, zijn sommige mensen klaar met een relatie en gaan ze naar iemand anders zonder de huidige romantische banden te beëindigen. Soms weten mensen niet hoe ze de relatie moeten beëindigen of zijn ze bang om het zelf te doen, dus hebben ze een affaire en dwingen ze hun partner om er een einde aan te maken.

 10. Sociale status; Of het nu in een carrière is of onder leeftijdsgenoten, soms heeft men het gevoel dat ze een bepaalde sociale status moeten behouden, waaronder vreemdgaan. In overeenstemming met de seksuele dubbele standaard wordt bedrog als onderdeel van iemands sociale status natuurlijk meer aanvaardbaar geacht voor mannen, dan voor vrouwen. Denk aan mannen die jonge vrijgezelle vrouwen meenemen tijdens zakendiners of naar clubs. Of groepen mannen die uitgaan en jonge vrouwen verleiden terwijl ze thuis een vrouw met kinderen hebben. 

 11. Onvervulde emotionele behoeften; Het gaat niet altijd om seks. Vreemdgaan gaat vaak over emoties. Als de huidige partner niet de nodige emotionele steun geeft, en iemand anders doet dat wel. Dan wordt die persoon enorm aantrekkelijk. Je hoeft niet eens met elkaar het bed in te duiken om een band te smeden, die te samen met aantrekkingskracht een gevaar vormt voor je relatie. Voor sommige mensen kan dat emotionele verraad pijnlijker zijn voor een relatie dan een seksuele uitspatting na een kroegavond. Er wordt namelijk een pijnpunt in de relatie bloot gelegd.

 12. Kans; De kans is er: grijp je het of mis je het? Heb jij je vrouw wel eens deze vraag gesteld? “Als je de kans had om met Bratt Pitt te slapen, zou je het dan achter mijn rug doen?” Die vraag pakt in een gesprek niet altijd even goed uit. In het echte leven kan zich wel eens een kans voor doen die je niet wilt laten lopen. Het mooiste meisje van de klas komt prompt in je leven. Die knappe jongen van vroeger uit de straat ziet je eindelijk staan, ga zo maar door.

 13. Alcohol; Ja, het is een veel voorkomende reden die wordt vermeld. Alcohol is vaak een zondebok – “Ik zou het nooit hebben gedaan als ik nuchter was geweest.” Aan de andere kant is er de befaamde uitspraak; alleen kinderen en dronken mensen vertellen de waarheid. Waar was je naar op zoek toen je dronken was? Waar had je behoefte aan?

 14. Avontuur/verslavend; Ontrouw is voor sommige mensen een avontuur. Ze krijgen gewoon een kick van om vreemd te gaan met het risico gepakt te worden. Elke keer dat ze wegkomen met hun wandaden, krijgen ze een kick die lijkt op wat sommigen ervaren wanneer de parachute opengaat tijdens het parachutespringen. Ik zou het woord verslavend hier gebruiken omdat adrenaline verslavend werkt. Maar ook het knuffelhormoon oxytocine kan verslavend werken.

 15. Socialisatie;  Of terwijl zit het in je DNA om ontrouw te plegen. Welk voorbeeld heb je gehad van je ouders? Of wat doen je vrienden? Is het heel gewoon in je omgeving? Als je wist dat een van je ouders ontrouw is geweest, ben je misschien meer geneigd om dezelfde patronen te volgen als een volwassene.

  Deze lijst is niet bedoeld als excuus voor ontrouw. Het is een reeks redenen die zijn aangevoerd door de honderden mensen die mijn praktijk bezochten na overspel. Het waren mensen die hun partners hebben bedrogen en we hebben uitvoerig gesprekken gehad hierover. Erkenning van de redenen waarom mensen vreemdgaan, bevordert het (zelf) onderzoek naar hun psychologische en sociologische dynamiek.

  ((Heb je zelf ook behoefte aan een telefonisch consult hierover, omdat je constant de drang voelt om vreemd te gaan? Een consult is redelijk anoniem en kan je direct inzichten en handvatten geven voor je relatie en bedraagt 115 euro))

  Contactformulier

  Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

  "*" geeft vereiste velden aan

  Naam*
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven