🔐

logo-rijkdominjerelatie

Financiële stress door Corona? Versterk je relatie vaardigheden in 3 stappen en overwin dit samen!

Inhoud

Financiële stress door Corona? Versterk je relatie vaardigheden in 3 stappen en overwin dit samen!

Een lange titel vandaag. En geen onderwerp dat je van mij gewend bent. Toch schreef ik wel degelijk eerder over het effect van financiële problemen op je relatie en hoe je elkaar kunt versterken in mijn werkboek Liefde, Vrede en Geluk, de 7 Gouden Geheimen van een Rijke Relatie. Dit was geïnspireerd op de crisis van 2008/2014 waar al keiharde klappen vielen, zowel zakelijk als privé. Velen partners gingen gebukt onder giga financiële stress. Met als gevolg achterstallige betalingen, huren, of huizen die niet verkocht werden. Bedrijven die failliet gingen en ga zo maar even door. Ik heb maanden geroepen. Dit is de leukste tijd van de corona. Nu hebben de mensen nog geld. Maar hoe zit dat als straks complete branches zijn weggevaagd? Rekeningen langdurig niet voldaan kunnen worden en de overheid steun intrekt? Dan is het heel snel over met de pret van het thuiswerken en het solliciteren vanachter een laptop. En geld stress heeft altijd een effect op je relaties. Volop redenen op er aandacht aan te besteden dus.

Ik ga in deze blog dan ook even echt met je meedenken. Als je er meer over wilt leren en elkaar echt goed wilt helpen dan raad ik je aan aan de slag te gaan met mijn werkboek. Je krijgt zicht op allerlei zaken, als behoeftes en grenzen, maar ik help je ook vergaand om angsten te overwinnen en vertrouwen te krijgen in de toekomst.

Ik ga drie vaardigheden met je delen die jullie gaan helpen dit samen te overwinnen.

Dit zijn praktische vaardigheden. Naast deze vaardigheden is het van belang om angsten te overwinnen en vertrouwen te krijgen. Dat is veel meer een psychische uitdaging. Schakel hier hulp bij in als je merkt dat je vastloopt.

  • Bereid je voor op een zware wedstrijd – ga het veld in om te winnen

Als je je voorbereid op een zware wedstrijd dan ben je goed getraind, fit en heb je gezond gegeten. Je kent je tegenpartij. Je hebt al zijn trucks door. En weet ook welke medespelers je nodig hebt om te kunnen winnen. Je gaat het veld in om te winnen. Niet om; niet te verliezen. Bepaal voor jezelf wanneer je hebt gewonnen. Kies hierbij ook duidelijk voor een bepaalde strategie. Deze winnaarsmentaliteit gaat je helpen op de momenten dat het even moeilijk wordt. Je kan teruggrijpen naar je strategie. Je teamspeler mentaliteit doet je inzien dat je niet alles alleen kunt doen, maar zeker ook hulp nodig zult hebben. Je zult bereid moeten zijn om zaken te delegeren en over te laten aan anderen. Maar je hebt anderen ook nodig voor mentale steun en support. Zorg voor volledig overzicht. Maak een tafel vrij en leg al je uitdagingen netjes op een rij. Stel je zo nu en dan kwetsbaar op en vraag om hulp. Kies zelf datgene als hoofdactiviteit uit waar jij goed in bent en geef jezelf volledig. Maak een plan van aanpak waarmee je deze wedstrijd kan winnen. Misschien niet morgen, maar wel binnen afzienbare tijd.

  • Zorg voor een uitlaatklep – deze is noodzakelijk

Je hebt een uitlaatklep nodig. Momenten dat je niet aan je uitdagingen hoeft te denken. Dat je in het hier en nu kunt zijn en ontspanning ervaart. Dit is waar veel mensen een fles wijn opentrekken. Op zich kan dat geen kwaad. Zolang je daar geen gewoonte van maakt. Beter is het om een fysieke uitlaatklep te hebben. Een sport, of een passie. Sleutelen, vissen, een waterport, wandelen, fietsen, puzzelen, lezen, maar zeker ook praten. Vooral vrouwen hebben behoefte aan het delen van hun zorgen om zich te kunnen ontspannen en mannen hebben het nodig om hun gedachten te ordenen. Praat met een onbevooroordeeld persoon en mijdt angstige personen zo veel mogelijk. Doemdenkers heb je niets aan in deze periode. Je hebt positieve zielen nodig die het beste in je naar boven halen. Natuurlijk kunnen mensen opbouwend kritisch zijn, maar probeer die kritiek alleen aan te nemen van mensen die ervaring hebben met jou situatie en er zelf beter uit zijn gekomen. Van die mensen kan je leren. Het is dan ook aan te raden om mensen om je heen te verzamelen die er beter voor staan dan jij. Zij kunnen je voorzien van nuttige tips en in hun bijzijn kan je beter ontspannen.

  • Zoek naar creatieve oplossingen die snelle resultaten brengen

Brainstorm met elkaar over korte en lange termijn oplossingen. Hoe meer het je lukt om tussentijds te ontspannen, hoe beter je kunt schakelen. Je creatieve brein gaat ook voor je aan de slag. Bedenk samen oplossingen die jullie ook op de korte termijn lucht geven. En oplossingen die jullie op de lange termijn helpen. Voor de lange termijn zal je wellicht moeten omscholen. Voor de korte termijn kan één van jullie er misschien bij gaan handelen? Voor de lange termijn kan je al je kosten zoveel mogelijk terugbrengen en voor de korte termijn kan je wellicht een extra klus aannemen voor de zaterdag. Om visie te houden en niet jarenlang op de autopilot te staan is het van beland om je probleem over twee assen aan te pakken. Korte termijn en de lange termijn. Op de lange termijn heb je grotere veranderingen nodig. Duurzame structurele oplossingen. Op de korte termijn heb je geld nodig en succesjes. praktisch, maar zeker ook mentaal zijn die kleine successen van belang.

Als je op deze positieve manier aan de slag gaat met jouw financiële uitdagingen vanuit de corona dan is de kans op relatieproblemen aanzienlijk kleiner. Je zult respect krijgen voor de manier waarop je er beiden mee omgaat. Dit is jullie overkomen. Je veerkracht bepaald voor een groot deel hoe je hier doorheen komt. Ik praat zeker als ervaringsdeskundige. In de crisis van 2008 hebben we grote klappen gevangen, die we hebben weten om te zetten. Meer kan je er over lezen in het werkboek, waarmee je direct aan de slag kunt, en nu direct kunt downloaden.

Liefs Marieke

PS; Kijk je liever video? Ik heb over dit onderwerp ook een YouTube video opgenomen.

Heb je vragen of behoefte aan overzicht? Dreigt de Corona crisis, niet alleen jullie business, maar ook jullie relatie stuk te maken? Schroom niet om contact op te nemen.

Contactformulier

Heb je een vraag voor mij? Vul dan het contactformulier in en ik doe mijn uiterste best om jouw vraag binnen 24 uur persoonlijk te beantwoorden.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven