🔐

logo-rijkdominjerelatie

Wat ging er mis met de bruid die wegrende?

Inhoud

De meeste mensen ervaren problemen in hun relaties, en in hun leven, omdat ze onvoldoende van zichzelf houden.

Ze zeggen JA terwijl ze eigenlijk NEE voelen. Laten we dat eens uitdiepen!! En ik heb 5 belangrijke punten voor je op een rij gezet die ervoor gaan zorgen dat je meer van jezelf gaat houden. HOE FIJN IS DAT???

Als je te weinig van jezelf houdt, dan verzand je snel in zelfkritiek. En oh wat is dat toch lastig te stoppen.

Ook gaan we heel snel relativeren en beredeneren en luisteren we vervolgens niet meer naar het fluisteren van ons hart. WAT EEN GEMISTE KANSEN VLIEGEN ER ONBEWUST VOORBIJ!

Als je een sterkere liefdesverbinding wilt ervaren zal dat ondersteund moeten worden door iets heel belangrijks

ZELFLIEFDE.

Hoe meer je van jezelf houdt, hoe gemakkelijker het is om jezelf uit te spreken en hoe sterker een ander voelt dat hij met jouw verbonden is. Als je van jezelf houdt dan vindt je het niet moeilijk om je kwetsbaar op te stellen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker voor andere mensen om je te begrijpen en te waarderen (als dat iets is waar je naar opzoek bent tenminste).

Waar je ook naar verlangt: Je kunt veel gemakkelijker jezelf zijn als jij je gemakkelijk kunt uitten.

Wanneer je onvoldoende van jezelf houdt, verstop je jezelf als het ware voor anderen. Je spreekt je ware gevoelens niet uit en hierdoor beland je vaak in situaties waar je je niet prettig bij voelt.

Zo deel ik een voorbeeld met je van een klant die JA zei op een huwelijks aanzoek terwijl ze eigenlijk helemaal niet wilde trouwen. Zulke belangrijke beslissingen hebben grote gevolgen.

Dan zeg je JA tegen een ander en NEE tegen jezelf. Pfff en dat is lastig.

Als we onvoldoende van onszelf houden doen we dit onbewust de hele dag. En hoe vaker we NEE zeggen tegen onszelf hoe meer ons zelfvertrouwen krimpt.

Als je vanuit onzekerheid of schuldgevoelens gaat handelen, kom je vaak van een koude kermis thuis. Je doet een ander uiteindelijk ook geen plezier als je een aanbod met tegenzin en weerstand aanneemt.

Een simpele graadmeter is je gevoel. Het liegt nooit. Echter als je hier al langere tijd niet naar luistert kan het lastig zijn om de cirkel van het beredeneren en relativeren te doorbreken. Deze twee reacties zijn wel hele goede graadmeters overigens. Ze vertellen je dat je weg gaat van je gevoel. Het is uiteindelijk niet alleen belangrijk dat je leert luisteren naar je gevoel, maar deze gevoelens ook durft uit te spreken en ernaar leert handelen. Op het moment dat je het niet durft uit te spreken, maak je de gevoelens van de ander onbewust veel belangrijker van jezelf en neem je beslissingen die jouw eigen geluk behoorlijk kunnen saboteren.

Er zijn vijf belangrijke stappen die u kunt nemen die ervoor zorgen dat je meer van jezelf gaat houden en dus beter naar jezelf gaat luisteren:

1. waardeer jezelf
Stop met bescheiden te zijn. Er is ons wellicht geleerd dat we onze eigen successen niet overdreven moeten vieren, maar dat is onverstandig. Je mag best wat vaker trots op jezelf zijn. Heb je een slechte gewoonte vervangen door een goede? Wees trots en niet boos op het feit dat het je niet eerder lukte. Lukt het je om rustiger te reageren op je kinderen, geef jezelf een schouderklopje. Spreek ook wat vaker uit dat je iets goed hebt gedaan.

2. Verlang dingen voor jezelf
Als kind hebben we vooral geleerd om alles te delen. Wat heb jij dat alleen van jou is? Onbewust offeren we veel op. Voor onze kinderen, voor onze werkgevers en voor onze partners. Voor je het weet raak je gefrustreerd. Want waar ben ik? Zo ga ik twee keer per jaar alleen weg. Ga ik ook wel eens alleen shoppen (en kom ik niet thuis met kleren voor de kinderen) en trakteer ik mezelf op tijd om te besteden aan mijn passie; schrijven. Het gaat er niet om dat je veranderd in een egoïst, maar wel je eigen space opeist en jezelf belangrijk genoeg vindt om in jezelf te investeren.

3. Bevrijd jezelf
Als kind nemen we onbewust aan dat als we iets fout doen onze ouders geen liefde meer geven. We zijn dus gaan geloven dat we goed moeten doen in ruil voor liefde. Bevrijd jezelf van deze gedachten. Affectie is geen beloning. We hoeven niet te pleasen in ruil voor aandacht. Wat een opluchting als je dit eenmaal echt hebt afgeleerd.

4. Uit jezelf
Als je dominante ouders hebt gehad dan kan het zijn dat jezelf ook als volwassenen maar moeilijk durft te uitten. Dat je slecht voor jezelf opkomt en je gevoelens onvoldoende uit. Dit kan grote gevolgen hebben. Je zegt vaak JA tegen een ander en NEE tegen jezelf. Als je leert luisteren naar je gevoel en je gevoelens leert uitten dan zul je het potentieel in jezelf steeds meer gaan zien en zal je zelfvertrouwen met grote mate toenemen. Je leven gaat onmiddellijk prettiger aanvoelen.

5. wees authentiek
Als kind is ons vooral veel vertelt dat we moesten zijn zoals de rest. Hierin zijn cultuur en/of geloof ook heel bepalend. Gedraag je zo, doe zus, net als de rest en val niet te veel op. Op school draag je de kleren die in de mode zijn en als je dat niet doet dan wordt je gepest. Hoe jammer? Langzaam aan verlies je jezelf. Je wilt ergens bij horen want dat is veilig en hoewel dit begrijpelijk is, is het ook frustrerend dat je je ware ik steeds moet onderdrukken. Val uit de toon. Draag roze. Val op. Wees anders. Wees vooral jezelf en niet wat anderen van je verwachten.

Hoe graag we ook zouden willen dat we van vanaf vandaag VOL ZELFVERTROUWEN zouden zitten en een en al ZELFLIEFDE zouden zijn. Alles kost tijd. Geef jezelf ook die tijd. Het is een proces dat start met bewustwording.

Ik garandeer je dat je gedurende dit proces steeds vaker JA zegt vanuit liefde! En nooit meer vanuit schuldgevoel of angst.

Liefs Marieke Proper
Relatie expert

PS: Wil je thuis, anoniem, met of zonder je partner werken aan zaken als zelfliefde, vertrouwen, loslaten en grenzen aangeven?

Speciaal voor jou heb ik een prachtig werkboek en 7 persoonlijk video’s opgenomen – waarmee je direct aan de slag kunt.

Ik leer je in 7 weken jouw relatie met jezelf en je partner compleet transformeren. Ik leer je alles over het uiten van je behoeften, grenzen stellen en het terugbrengen van de verbinding. Stap voor stap!

Is het intensief? Nee, de meeste veranderingen zullen organisch gaan plaatsvinden zodra je over de kennis beschikt. Soms help ik je om zaken beter los te kunnen laten en een andere keer is het wel belangrijk om echt iets te doen.

Alleen deze maand kun je het complete programma aanschaffen voor slechts EURO 97,- daarna is de prijs 397,-
Zeg hiermee definitief gedag tegen een eenzame relatie en gun je zelf de vrijheid die je kunt voelen in verbinding met de ander.

Meer info lees je hier

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In een relatie crisis?

Scroll naar boven